Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Duitse ambassadeur aanwezig bij opening expositie Stolpersteine in Stadkamer

Zwolle – Locoburgemeester René de Heer opende woensdag 14 november in de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes de expositie ‘Struikelstenen’. De ambassadeur van Duitsland, Dirk Brengelmann, was hierbij aanwezig. De struikelstenen zijn gedenktekens voor mensen die in de oorlog zijn verdreven of vermoord. Tegelijkertijd is in het Stadskantoor van de gemeente Zwolle aan het Lübeckplein de expositie ‘Jodenvervolging in 12 portretten’ te zien.  Beide exposities zijn tot en met 2 december 2018 te bekijken.

Dirk Brengelmann (ambassadeur, namens de Duitse ambassade) Foto © jan Koldewijn

Herdenken

Struikelstenen (Stolpersteine) herdenken mensen die tussen 1933 en 1945 door de nationaalsocialisten zijn vervolgd. Ze zijn al meer dan 20 jaar in Europa te vinden en sinds 2007 in Nederland. De expositie geeft inzicht in wat er allemaal komt kijken bij het realiseren en leggen van deze bijzondere herinneringsstenen.

 

Struikelstenen

Het project Struikelstenen is een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.

Om de steen te kunnen lezen, moet men buigen voor het slachtoffer Gunter Demnig

Hij brengt gedenktekens aan vóór de huizen van mensen die door de nazi’s werden verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven. Kunstenaar Demnig noemt ze Stolpersteine, omdat je er, in figuurlijke zin, over ‘struikelt’ met je hoofd en je hart en omdat je je moet bukken om de tekst te kunnen lezen. Met de struikelstenen wil hij mensen hun naam teruggeven.

Foto © Peter Denekamp

Meer dan 450 Zwolse stenen

Op 1 maart 2013 werd de Stichting Zwolse Stolpersteine opgericht met als doel het plaatsen van ruim 450 stenen ter herinnering aan de weggevoerde en later omgekomen Joodse Zwollenaren. In de Stadkamer is ook het televisieprogramma Kruispunt van 4 november 2018 terug te zien met daarin aandacht voor de Zwolse struikelstenen.

Samenwerking

De expositie Struikelstenen is een samenwerkingsproject van de gemeente Zwolle, Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland, Stichting Zwolse Stolpersteine, Muziek uit de Joodse traditie, de Joodse Gemeente van Zwolle en Stadkamer. De mobiele expositie Jodenvervolging in 12 portretten is samengesteld door de Stichting Judaica Zwolle en was in 2016 voor het eerst te zien in de synagoge in Zwolle.

Een mens is pas vergeten, wanneer zijn naam is vergeten Talmud

 

Back to top button