Nieuws in 60 secondenNieuws uit ZwolleTV KortVoorpagina

► VIDEO Duikers gaan rotte funderingsdelen kademuur Thorbeckegracht repareren

Zwolle – De kademuur van de Thorbeckegracht is al meer dan 100 jaar oud en op sommige plekken niet meer zo sterk. Daarom gaat de gemeente Zwolle delen van de oude kademuur versterken. Woensdagmiddag ging een duiker van Duikbedrijf Schuite de gracht in om de staat te controleren vlakbij het Pelserbrugje zodat gestart kan worden met het onderwater werk.

Vorig jaar bleek dat zo’n 14 procent van de totale houten fundering van de kade niet meer voldoet aan de eisen. Hierop besloot de gemeente om niet de hele kademuur te vervangen maar alleen de vier aangetaste plekken. De meest rotte plek, bij het Pelserbrugje, wordt nu als testlocatie gebruikt.

De firma Wiers Waterbouw uit Zwartsluis gaat hier op zeer innovatieve wijze de kademuur herstellen. De wal achter de kade wordt uitgegraven waarna betonnen palen worden geplaatst. Aan de waterzijde van de kade, worden onderwater, metalen buizen onder de kademuur geschoven. Deze worden via een constructie vastgelast en verbonden met de betonnen palen aan de andere zijde.

De kosten voor dit stukje versterking en vernieuwing van de fundering bedragen 60 duizend euro. Een hele besparing ten opzichte van het vervangen van de hele kademuur. Dit zou tussen de drie en vier miljoen euro gaan kosten. De kade kan na de versterking van de fundering weer minimaal 50 jaar mee.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button