Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Minnelijke Schuldregeling vanaf 1 juli nog maar 18 maanden in de gemeente Zwolle

Zwolle – De gemeente Zwolle gaat de schuldhulpverlening aanpassen aan de nieuwe wetgeving die per 1 juli 2023 ingaat. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten op 26 mei 2023. De nieuwe landelijke wetgeving verkort de duur van de wettelijke schuldsanering voor natuurlijke personen (WSNP) van drie jaar naar 18 maanden. De gemeente Zwolle wil daaroop ook de minnelijke schuldregeling (MSNP), verkorten naar 18 maanden.

Gemeenten verantwoordelijk voor schuldhulpverlening

Sinds 2012 zijn gemeenten verantwoordelijk voor schuldhulpverlening via de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). In het beleidsplan schulddienstverlening 2021-2025 staat hoe de gemeente Zwolle de schuldhulp uitvoert. Er is recentelijk een wijziging van de landelijke Faillissementswet goedgekeurd, waardoor de duur van een traject Wettelijke schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) wordt verkort tot 18 maanden. Minister Weerwind heeft besloten om deze wijzigingen op 1 juli 2023 in werking te stellen.

MSNP en WSNP sluiten op elkaar aan

Om ervoor te zorgen dat de minnelijke schuldregeling natuurlijke personen (Msnp) en de Wsnp op elkaar aansluiten, wordt voorgesteld om ook de aflosperiode van de Msnp naar 18 maanden te wijzigen. Dit zal de drempel voor schuldhulpverlening verlagen en mensen met schulden sneller helpen.

Dit is een Focus-premium artikel.

Gerelateerde artikelen

Back to top button