Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Drukste dag van het jaar bij Voedselbank Zwolle – wachttijd liep op tot 1,5 uur

Het was vandaag de drukste dag van het jaar bij de Voedselbank in Zwolle. De wachttijden liepen op tot bijna anderhalf uur. Want naast de normale uitgifte van voedsel kregen de cliënten vandaag ook allemaal een kerstpakket vanuit de Kerstpakkettenactie.

Het uitgiftepunt aan de Westerlaan gaat normaal om 2 uur open. Maar sommige cliënten stonden al om half 1 te wachten. De rij was dan ook lang.  Maar nergens hoorde je een wanklank. ‘Wees blij dat het er is en dat je het krijgt. Dat beetje wachten maakt dan niet uit’, aldus een cliënt bij de Voedselbank.

Ook voor de 35 vrijwilligers was het vandaag hard aanpoten. Kratten vullen voor 1, 2 , 3 of meerpersoonshuishoudens, bakkersbrood uit de vriezer halen, gekoelde producten verdelen maar ook karretjes verslepen die dienen als winkelwagentjes.

Geld voor materialen

En voor dergelijk materiaal zou de Voedselbank graag wat meer geld voor hebben. Want bij het runnen van een voedselbank hoort ook het hebben van geschikt materiaal. Grote koelcellen voor brood- en diepvries opslag, bussen voor het ophalen van producten, en ook karretjes die de mensen kunnen gebruiken om de boodschappen mee te nemen. Hiervoor zijn ze als stichting afhankelijk van donaties en sponsoren.

Leveranciers voedsel heel belangrijk

Maar ook de leveranciers zijn heel belangrijk voor de Voedselbank. Want zonder leveranciers geen voedseluitgifte. In Zwolle wordt aan de voedselbank geleverd door onder andere de Albert Heijn, De Lidl en de Jumbo. Maar de organisatie krijgt ook veel groente van tuinders en volkstuinders en het brood komt van een aantal bakkers uit de omgeving. Maar het is nooit genoeg. Nieuwe leveranciers zijn altijd welkom. ‘Volgende keer zijn er oliebollen’, roept een vrijwilligster. Daar is kennelijk al een bakker bereid voor gevonden.

Minder dan € 45,- per week om rond te komen

Op dit moment worden er ongeveer 300 gezinnen geholpen met een voedselpakket. ‘Het is overigens een fabeltje dat we een wachtlijst hebben. Dat heeft ooit een keer in een krant gestaan en nu denkt iedereen dat dat zo is. Maar mensen kunnen in nood zelfs de volgende dag nog terecht als het moet.’ aldus één van de vrijwilligers.

Cliënten kunnen maximaal 3 jaar gebruik maken van de Voedselbank. Deze periode is afgestemd op de gebruikelijke 3 jaar voor een schuldsaneringstraject. Niet iedereen kan zomaar bij de voedselbank een pakket ophalen.  Er wordt uitdrukkelijk gekeken naar het maandelijkse besteedbare inkomen voor eten en kleding. Voor een gezin met 2 kinderen ligt de bovengrens op € 340,- per maand. Dat betekent dat er voor eten niet meer dan € 85,- per week beschikbaar is voor 4 personen. En daar moeten dan ook nog allerlei andere uitgaven van gedaan worden. Bij een alleenstaande gaat het om een bovengrens van € 45,-  per week. Maar de meesten hebben nog minder.

De Voedselbank Zwolle zoekt nog een nieuwe locatie. De huidige locatie wordt door de eigenaar begin juli aangewend voor andere doeleinden.

 

 

Verschillende kleuren kratten voor verschillende gezinsgroten.
Verschillende kleuren kratten voor verschillende gezinsgroten.
Droge houdbare producten en groente worden klaargezet in krat ten.
Droge houdbare producten en groente worden klaargezet in krat ten.
Brood van de bakkers en gekoelde producten worden bewaard in de koelcellen tot het moment van uitgifte.
Brood van de bakkers en gekoelde producten worden bewaard in de koelcellen tot het moment van uitgifte. Zeer belangrijk voor de voedselveiligheid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Lees ook

Back to top button