Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Drugsgebruik per dag in Zwolle: 4.600 lijntjes coke, 5.900 lijntjes speed, 7.700 joints en 1.500 snuifjes 3 en 4MMC

Rioolonderzoek drugsgebruik moet gerichte aanpak onderbouwen

Zwolle – Een nulmeting op basis van rioolwateronderzoek naar drugsgebruik in Zwolle laat zien dat dit gebruik op een vergelijkbaar niveau ligt met andere steden. Er zijn wel verschillen. Zo wordt 3MMC in Zwolle ‘aanmerkelijk meer’ gebruikt dan elders. Ook het amfetaminegebruik (speed) is hoog. Om het gebruik terug te dringen, wil Zwolle vol inzetten op preventie en repressie. Met herhaalde metingen is vanaf nu monitoring, evaluatie en zo nodig bijsturing of intensivering mogelijk.

Drugsgebruik in Zwolle doet niet onder voor dat in andere steden

Met een dagelijks gebruik van ruwweg 4.600 lijntjes coke, 5.900 lijntjes speed, 7.700 joints en 1.500 snuifjes 3 en 4MMC, doet het drugsgebruik in Zwolle niet onder voor dat in andere steden. Dit blijkt uit onderzoek naar drugsresten in rioolwater. Het onderzoek is begin vorig jaar uitgevoerd door wateronderzoeksinstituut KWR en waterschap WDOD in opdracht van de gemeente. Signalen wezen op toenemend gebruik en problematiek, maar de duiding van oorzaken en gevolgen blijkt nog niet zo eenvoudig. Om beter zicht op de problematiek te krijgen, werd onderzocht hoeveel middelen in Zwolle worden gebruikt, en hoe zich dat verhoudt tot de steden Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven.

D

e gemeten hoeveelheden 3/4MMC in het Zwolse rioolwater belopen een veelvoud van die in andere steden.

Chrystal meth bleek in Zwolle niet boven een meetbare grenswaarde te komen. Het gebruik van cocaïne en XTC ligt een kwart tot ruim de helft lager dan in de vergeleken steden. Hasj en wiet zijn vergelijkbaar met Utrecht en Eindhoven, maar ruim veertig procent lager dan in Amsterdam en Den Haag. Het gebruik van het (veel goedkopere) speed ligt drie keer hoger dan in Amsterdam, en is vergelijkbaar met Utrecht en Eindhoven. De gemeten hoeveelheden 3/4MMC in het Zwolse rioolwater belopen een veelvoud van die in andere steden.

Omzet 26.000 euro aan cannabis

Het meeste geld gaat in Zwolle om in cannabisproducten: geschat zo’n 26.000 euro per dag. Omgerekend kunnen de vier Zwolse coffeeshops kantjeboord voldoen aan de lokale vraag, maar gezien de regiofunctie is geregelde bevoorrading via de achterdeur aannemelijk. Coke (11.000 euro per dag) en speed (2.100 euro) zijn illegaal en moeten via dealers of op straat worden gekocht. Professionals zien stijgende overlast met dealers, gebruikende daklozen en (migranten)jongeren. 3MMC is te koop via de post, maar gezien de sterke hunkering (‘craving’) die gebruikers ontwikkelen, ligt een dagelijks bezoek aan dealers op de loer.

De nuchtere cijfers voor Zwolle geven voor het eerst een goed getalsmatig inzicht in de omvang van de problematiek. Duiding van oorzaken en gevolgen blijft ingewikkeld, maar professionals melden een samenhang met toenemende problemen op het gebied van schooluitval, problemen in het gezin, geweld en letsel. Tijdens lockdowns is de gemakkelijke beschikbaarheid van middelen voor 18- tot 25-jarigen, bij wijze van ‘zelfmedicatie’, een reëel risico.

Preventie en voorlichting

Met een integrale inzet op jeugd en veiligheid wil de gemeente het gebruik en daarmee samenhangende problemen terugdringen en bekijken of de huidige inzet daarvoor toereikend is of méér dan wel andere inzet behoeft. Zwolle wil breed inzetten op een combinatie van preventie en repressie. Met betere samenwerking binnen de regio en de jeugdzorgketen, preventie en voorlichting in het onderwijs en betere monitoring, in vervolg op deze 0-meting, moet normalisatie van drugs onder jongeren worden tegengegaan. Alle plannen daarvoor zijn of worden in uitvoering gebracht, zoals aanpassingen van de APV. Dankzij goede metingen kan nu worden bijgehouden of dat voldoende is of dat extra inzet nodig wordt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button