Nieuws uit ZwolleVoorpagina

‘Drugsbankje’ achter slot en grendel

Zwolle – Beroemd en berucht is de Burgemeester van Roijenbank in het Zwolse stadspark, vlakbij de Sassenpoort. Daklozen, dealers en jongeren, gebruiken er drugs en alcohol. Het zorgt volgens voorbijgangers en buurtbewoners voor overlast .De stenen bank aan de Potgietersingel is sinds woensdag 15 september met hekwerken afgesloten. De gemeente heeft de hekken geplaatst om ernstige overlast op die plaats te stoppen en restauratie van de ‘burgemeestersbrug’ mogelijk te maken. Tegelijk met het plaatsen van de hekken is verlichting op de locatie aangebracht en zullen de struiken om de bank iets worden teruggesnoeid om er toezicht te kunnen houden.

Het bankje is ooit gebouwd ter ere van het 25-jarige jubileum van burgemeester Isaac Antoni van Roijen. Van de burgerij kreeg hij de robuuste stenen bank aangeboden op 8 september 1922. De bank is dus al bijna honderd jaar oud. Het bankje markeert de ingang van het park, veel mensen passeren dan ook het historische bankje. ”Ze riepen iets over mijn borsten en ze zeiden dat ik mooi was”, zegt een voorbijganger die liever anoniem wilt blijven.

”Ze riepen iets over mijn borsten en ze zeiden dat ik mooi was”

”Verzamelplek van criminele en onaangepaste lieden”

”De bank werd de afgelopen weken in toenemende mate een verzamelplek van criminele en onaangepaste lieden. Er werd zichtbaar gedeald en gebruikt, voorbijgangers werden lastiggevallen en de doorgang belemmerd, buurtgenoten durfden soms niet meer in de omgeving te komen en hun woongenot werd danig verstoord door luide geluidsoverlast”, aldus een woordvoerder van de Gemeente Zwolle. De aantrekkingskracht van de stenen bank op randgroepen heeft volgende de gemeente een aanzuigende werking op vaak jeugdige meelopers: ”Met gerichte gebiedsverboden is vorig jaar met succes opgetreden; enkele van de grootste overlastgevers zijn daarna niet meer teruggekeerd. De laatste tijd ging het echter weer steeds vaker goed mis.”

En hoe nu verder?

Ook nu, aansluitend op tijdelijke afsluiting tijdens restauratie, bekijkt de gemeente de mogelijkheden van gerichte maatregelen. Tegen eventuele verplaatsing naar andere plaatsen wordt er volgens de gemeente preventief en repressief opgetreden.

Saillant detail, dit bordje hangt op het hek: ‘Leveranciersingang bereikbaar, kom gerust verder.’

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: Vincent Corjanus

Journalist, schrijver, singer-songwriter. www.vincentcorjanus.nl

Lees ook

Back to top button