Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Nu te zien: nieuw werk van Richard Hutten, Michael Tedja, Aram Lee en anderen…

Fundatie Collectie – REMIX

Zwolle – Vijf kunstenaars en ontwerpers zijn uitgenodigd om de Fundatie Collectie te verkennen. Kent Chan, Sibyl Heijnen, Richard Hutten, Aram Lee en Michael Tedja hebben nieuw werk gecreëerd op basis van hun onderzoek, dat de basis vormt voor deze thematische tentoonstelling van de Fundatie Collectie.

Remix is een herinterpretatie van de Fundatie Collectie, en brengt nieuwe verhalen en verbindingen tot stand.

De blik van Chan, Heijnen, Hutten, Lee en Tedja leidt tot nieuwe focuspunten, en zet vergeten collectiestukken en bekende kunstwerken in een nieuw licht. Zo ontstaat er een dialoog tussen deze makers en de museumcollectie. Naast de nieuwe werken van deze vijf kunstenaars en ontwerpers met onder meer schilderkunst, vormgeving, video, muziek en poëzie zijn er zo’n 150 objecten uit de Fundatie Collectie te zien.

Nieuwe verhalen

Remix markeert het begin van een reeks tentoonstellingen rondom de thematische focus voor 2024: Collectievorming. Museum de Fundatie toont historische objecten tot hedendaagse aanwinsten vanuit verschillende oogpunten die relevant zijn in onze hedendaagse wereld. Het doel is om de Fundatie Collectie open te stellen voor diverse perspectieven.

Nieuwe verhalen kunnen vanuit elk collectiestuk worden verteld, ongeacht waar het vandaan komt en hoe het is gemaakt. Daarbij blijven de oorsprong en het specifieke verhaal van elk object van belang. Tegelijkertijd kunnen combinaties van objecten uit verschillende media, regio’s en tijden verborgen verbanden blootleggen en nieuwe (kunst)geschiedenissen creëren. Het museum tracht op deze manier het historische onderscheid te laten verdwijnen tussen beeldende en ‘toegepaste’ kunst en de hiërarchie tussen Europese kunst en buiten-Europese
‘artefacten’.

Remix is in 2024 van 10 februari tot en met 26 mei te zien in Museum de Fundatie in Zwolle. Vanaf 26 april krijgt de tentoonstelling een vervolg in Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe.

Over de deelnemende kunstenaars

Kent Chan

Kent Chan (1984, Singapore) is een kunstenaar, curator en filmmaker woonachtig in Nederland en Singapore. Hij was resident van de Jan van Eyck Academie (2019/20) en toonde zijn werk onder meer in het Bonnefanten Museum Maastricht.

Sibyl Heijnen

Sibyl Heijnen (1961, Kerkrade) maakt monumentale objecten. Ze werkt veelal met textiel en rubber. Haar werk is opgenomen in diverse internationale museale collecties en ook in de Fundatie Collectie.

Richard Hutten

Richard Hutten (1967, Zwollerkerspel) is een Nederlands ontwerper, bekend om zijn functionele meubelen in een conceptuele en humoristische stijl. Hij was betrokken bij Dutch Design beweging Droog Design en was art director van het Nederlandse meubelmerk Gispen. Zijn ontwerpen zijn opgenomen in de Fundatie Collectie en in diverse internationale museale collecties.

Aram Lee

Aram Lee (1986, Seoul, Zuid-Korea) is een kunstenaar die vaak een combinatie maakt van performance, film- en video-installaties gebaseerd op artistiek onderzoek. Zij was gastresident bij de Rijksacademie (2023) en resident van de Jan van Eyck Academie (2018/2019).

Michael Tedja

Michael Tedja (1971, Rotterdam) brengt beeld en tekst samen in schilderijen en tekeningen, poëzie en installaties. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut in Amsterdam. Hij had solotentoonstellingen in verschillende musea en nam deel aan tal van groepstentoonstellingen. In 2023 was hij genomineerd voor de prestigieuze Prix de Rome. Zijn werk is opgenomen in de Fundatie Collectie en in diverse internationale museale collecties.

Over Museum de Fundatie

Museum de Fundatie is een van de belangrijkste musea in het Oosten van Nederland. Het toont makers van diverse disciplines en achtergronden, signaleert nieuw talent en werkt nauw samen met verschillende opleidingen in Zwolle en daarbuiten. Het museum programmeert internationaal en is tegelijkertijd diep verankerd in Overijssel. Museum de Fundatie staat open voor iedereen en biedt een afwisselend programma, van oude tot en met hedendaagse kunst en vormgeving. 

Wisselende tentoonstellingen en presentaties vanuit de collectie zijn op twee locaties te zien: Museum de Fundatie in Zwolle en Kasteel het Nijenhuis, met beeldentuin, in Heino/Wijhe. Museum de Fundatie beheert twee kunstcollecties: de Fundatie Collectie (in het bezit van Stichting Hannema-de Stuers Fundatie) en de kunstcollectie van de provincie Overijssel. Beide collecties worden getoond in de gebouwen van Museum de Fundatie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button