Nieuws uit Zwolle

Drie Zwolse oppositiepartijen willen proef starten met basisbaan

Zwolle – Of het nou gaat om conciërges, klassenassistenten of verplegers; wat de PvdA, D66 en de SP betreft gaat het om waardevol werk dat gedaan kan worden door mensen die hun plek op de reguliere arbeidsmarkt niet weten te vinden. Volgens de drie Zwolse oppositiepartijen is het tijd om ook in Zwolle te starten met een proef met de basisbaan.

“We zien in Groningen dat het werkt,” zegt PvdA-fractievoorzitter Patty Wolthof. “Daar zijn inmiddels dertig mensen aan passend werk geholpen, die er op de reguliere arbeidsmarkt niet tussenkwamen.” De drie politieke partijen dienen maandagavond tijdens de raadsvergadering over de Perspectiefnota 2022-2025 een motie in. Hiermee roepen ze het college van burgemeester en wethouders op om voor de begroting 2022 in november te komen met een voorstel om een pilot met basisbanen te starten in Zwolle.

“Juist in de coronatijd zien we de druk in het onderwijs en de zorg oplopen, en de druk was daar al niet laag.” zegt SP-raadslid Bert Sluijer. “Tegelijkertijd staan er mensen aan de kant die de kans moeten krijgen op een passende baan tegen een eerlijk loon.”, aldus Sluijer. “Deze basisbanen leveren zowel de samenleving áls mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt iets op. Het hebben van een baan zorgt voor persoonlijke ontwikkeling en is goed voor iemands mentale en fysieke gezondheid. Het is dus een win-winsituatie,” vult D66-fractievoorzitter Sonja Paauw aan.

De oppositiepartijen hebben er vertrouwen in dat hun voorstel voor een pilot op steun van andere partijen kan rekenen. Vanavond wordt het besproken in de gemeenteraadsvergadering. 

Door: Vincent Corjanus

Journalist, schrijver, singer-songwriter. www.vincentcorjanus.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button