Voorpagina

Draaiorgelmarathon trekt door Zwolle

Daar is de Orgelman en andere klassiekers

Zwolle – Maar liefst 13 bejaarden- en verzorgingstehuizen krijgen maandag en dinsdag een bezoekje van de orgelman. Het werd geregeld door de Stichting Vrienden van WEW (Westenhage, Ensemble en Wendakker) nadat Wichert aan het Rot met het idee kwam. De Gemeente Zwolle sprong financieel bij.

Wichert aan het Rot is altijd bezig om de ouderen in ‘zijn’ tehuizen te vermaken. Niemand achter de geraniums is daarbij zijn lijfspreuk. Maar hij – en de Vrienden van WEW, worden door de Corona-crisis natuurlijk erg beperkt in hun activiteiten. Wichert zou Wichert echter niet zijn als hij daarom bij de pakken neer zou gaan zitten. “Binnen activiteiten organiseren kan dus even niet,” bedacht hij, “maar ook vanaf buiten kunnen we vertier beiden.” En de Stichting Vrienden van WEW sloten daar graag bij aan.

Het begon als een klein plan om een orgelman naar Westenhage te halen en vanaf buiten leuke liedjes te laten spelen. Het liep uit op een heuse Zwolse Draaiorgel-marathon langs maar liefst dertien tehuizen. De orgelman was snel gevonden, Robin van Dijk is met zijn Labre-orgel regelmatig in de Zwolse binnenstad te vinden, maar heeft nu ook veel minder werk. De gemeente Zwolle wilde wel sponsoren, zodat de onkosten van Robin gedekt werden dus kon het plan doorgang vinden.
Toen begon het echter pas. Wichert deelde zijn plan op social media en op Radio Focus. De aanvragen stroomden binnen, niet alleen van tehuizen, zelfs particulieren vroegen of de orgelman ook niet bij hun in de straat langs kon komen, maar dat werd al snel uitgesloten.

Niet langskomen!

Uiteindelijk werd het dus een marathon langs dertien verzorgings- en bejaardentehuizen door heel Zwolle. Van Berkum tot de binnenstad tot Stadshagen, tot heel Zwolle.Het bezoeken van de marathon wordt niet op prijs gesteld, of zoals Wichert hert zei: “Deze marathon is echt alleen bedoeld voor de ouderen, u kunt gewoon thuis naar muziek gaan luisteren!”

Maar liefst dertien keer in twee dagen moet de orgelman zijn orgel in- en uit pakken. ©RTV Focus Zwolle

Nog een keer na de crisis?

In een tweet maandagavond liet Wichert al weten na te denken over een vervolg. “Zou het niet leuk zijn, om dit ook met mooi weer te doen als de crisis voorbij is?”zo vroeg hij zich af.

Gerelateerde artikelen

Back to top button