EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Doorgang stationstunnel Zwolle definitief dicht, maar niet voor iedereen

De OV-poortjes in de stationstunnel van Zwolle gaan definitief dicht in 2016. Ondanks dat een meerderheid van de gemeenteraad gisteravond daar absoluut niet ‘happy’ mee was moesten ze wel instemmen met deze veiligheidsmaatregel op het spoor. Het belang van de veiligheid op stations en in de treinen stond voorop.

De maatregel bekent dat niet-reizigers niet meer door de stationstunnel kunnen vanaf de kant van het Lübeckplein om naar het centrum te lopen. Dat is door de sluiting van de poortjes alleen voorbehouden aan reizigers. Maar er zijn straks uitzonderingen die in ieder geval voor 2016 en 2017 gelden.

OV-chip doorgang max. 1 uur

Zo kunnen gebruikers van een OV-chipkaart met voldoende saldo (NS: 10 euro en Arriva: 20 euro) of een NS product op de kaart hebben staan gewoon door de poortjes. Staat de reiziger binnen een uur weer buiten de poortjes dan wordt er niks afgerekend. Voor de gebruikers zonder saldo kan een gratis passagerecht via een kaartautomaat verkregen worden. Deze is dan alleen dezelfde dag geldig en ook weer voor maximaal een uur.

Omwonenden en werkenden

Ook voor omwonenden en werkenden in en om het stationsgebied worden passantenpassen aangemaakt. Het zou volgens berekeningen gaan om ongeveer 325 mensen die wonen en werken aan de Noord- of Zuidkant van het station en nu ook dagelijks gebruik maken van de tunnel. Deze mensen krijgen een brief van de gemeente of worden via hun werkgever voorzien van een pas.

Bij grote evenementen zal de NS extra medewerkers inzetten om mensen te begeleiden bij het laden van een passantenpas.

Passerelle (voetgangersbrug)

Ook komt er mogelijk in 2018 een passerelle. Een voetgangersbrug die over het spoor komt. Mocht deze brug er toch versneld in 2018 komen dan is de NS bereid mee te denken over de mogelijke financiering hiervan.

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button