Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Door brand verwoeste Greenman staat er weer fier bij

Door: Annemijn Hoekman

Zwolle – Het kunstwerk Greenman, dat in mei van dit jaar werd verwoest door brandstichting, staat er weer fier bij. De kunstenaar Bob Radstake had vele verzoeken gekregen om het verwoeste kunstwerk aan de Klooienberglaan in Zwolle te herstellen. Afgelopen weekend ging hij ermee aan de slag

Greenman was erg geliefd in de wijk Holtenbroek. Mensen waren dan ook erg geschrokken toen op 4 mei van dit jaar de Greenman door brandstichting in vlammen op ging.  Radstake vertelt: “Ik heb meerdere buurtbewoners gesproken en ze missen Greenman wel. Een man vertelde mij dat zijn dochtertje op de fiets altijd bij Greenman wou stoppen, zodat zij hem kon knuffelen.” Ook de gemeente Zwolle had regelmatig contact met de kunstenaar.

Zaterdag stond Radstake daarom met een kar vol nieuw materiaal klaar om de Greenman te ‘pimpen’.  Dat was wel nodig. Door de brand waren de wilgentakken verdwenen en restte alleen nog het stalen frame. “Met deze eerste pimpsessie zal het er weer een beetje goed uit zien” vertelt Radstake die onder de werkzaamheden heel veel leuke reacties kreeg van voorbijgangers en buurtbewoners.

De Greenman heeft, na de pimpsessie  met stukken boomschors, zijn oude kracht en body weer terug.  Het is volgens Radstake het eerste  deel van het herstel: “Later in het jaar kom ik nog een keer terug, in oktober of november, voor de beplanting.”  Hij gaat er dan jonge populieren omheen planten die later verweven raken met het stalen frame.

Radstake, Bob / Greenman / 2014 Holtenbroek, Klooienberglaan, Muziekwijk Het kunstwerk dat Bob Radstake in opdracht van de gemeente Zwolle maakte voor de muziekwijk in Holtenbroek, verandert voortdurend van hoedanigheid. Dat kan ook bijna niet anders, want het bestaat voor het grootste deel uit levend materiaal. In een vlechtwerk van wilgen is het bronzen masker verwerkt van een strijder. Zijn gezicht ziet er verweerd en tegelijk energiek uit, als dat van een oermens. Ook zijn houding getuigt van strijdvaardigheid en energie. Hoewel de groene man tot grootse daden in staat lijkt, is hij stevig geworteld in de grond waarop hij staat. Sterker nog: hij is voorgoed verbonden met de plek die hij bewaakt en overziet.
Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Lees ook

Back to top button