EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Dommerholt Advocaten viert veertig jarig bestaan

ZWOLLE – Een staande ovatie was er donderdag voor vier cliënten van Frion die op het podium van de Pathé bioscoop aan het Katwolderplein de Grease Mega Mix uitvoerden. Ze deden dit bij de viering van het veertigjarig jubileum van Dommerholt Advocaten. Voor Pathé was dit het eerste zakelijke evenement in de nieuwe bioscoop.

Wethouder René de Heer was de eerste spreker die het jubilerende advocatenkantoor feliciteerde. “Als mens denk je, als je veertig wordt, wordt het niet eens tijd voor wat anders. Een nieuw kapsel bijvoorbeeld. Als bedrijf verdien je een grote pluim.” De wethouder keek veertig jaar terug naar de stad Zwolle. “Ik was vijf. Over de Grote Markt reden auto’s over een rotonde, de huidige Fundatie was een rechtbank, er stonden van die hinderlijke vitrines in de Diezerstraat en de bioscoop zat daar ook nog.” Het huidige Katwolderplein, waar nu de nieuwe bioscoop is gevestigd, laat volgens hem zien dat de stad Zwolle groeit. “Het was eerst een heel groot project, maar het is gebiedsontwikkeling geworden. Het Katwolderplein wordt een verblijfsgebied met een grote parkeerplaats, een bioscoop, een supermarkt, horeca en woningen. Na een tijdje valt dit gebied niet dood, zoals je dat in het verleden wel zag. Dit is een start hoe we moeten nadenken over het centrum van de stad. Het Katwolderplein is de poort naar Zwolle geworden.”

Verantwoordelijkheid

De Heer ziet Zwolle als het centrumgebied voor noordoost Nederland en de verbindende schakel met de randstad. “Dat brengt verantwoordelijkheid met zich mee en die moet je pakken. Die uitdaging zit in onze binnenstad en die stap is al gezet bij het Katwolderplein. Dat gaan we ook doen in het centrum, dat zijn we aan onze stad en onze stand verplicht.” Aan de aanwezigen deed de wethouder de oproep die stap te zetten. “Als we allemaal voor onszelf snel onze doelen willen bereiken, dan komen we er niet. Samen lukt dat wel. Deze stad gun ik u allen. Dan wordt Zwolle niet alleen de beste, maar ook de mooiste stad van Nederland.”

Verbinding

Het woord was vervolgens aan bioscoopmanager Dennis Tulleken die stelde open te staan voor samenwerking. “Hoewel we een landelijke organisatie zijn, vinden we lokaal ondernemen erg belangrijk.” Anderhalve maand na opening van de bioscoop is hij zeer tevreden over de huidige gang van zaken. “Mensen vragen mij vaak of een bioscoop nog wel rendabel is met de mogelijkheden van Netflix en downloaden. Nou, de bioscoop is ‘hotter’ dan ooit. Nederlanders gingen vorig jaar gemiddeld twee keer naar de bioscoop. Dat betekent ruim 35 miljoen bezoekers. Pathé nam daarvan 14,9 miljoen voor haar rekening met negentien bioscopen. In de eerste maand ontvingen wij op deze nieuwe locatie honderdduizend bezoekers. Ter vergelijking: aan het Gasthuisplein kwamen op jaarbasis 280.00 mensen. We hebben een duidelijk regionale functie. Die bezoekers trekken ook weer de stad in. Daarom zoeken we de verbinding in veel lokale samenwerking om er samen, alle twee, beter van te worden.” De bioscoopmanager gaf zijn gehoor verder mee dat Pathé Zwolle meer doet dan alleen films vertonen. “We bieden eveneens ruimte aan veel evenementen en specials als opera, ballet, muziek en kindervoorstellingen.”

Cadeau

Advocaat/partner Marnix van Daal van Dommerholt Advocaten, kondigde na de speech van Tulleken het optreden van de Frion-cliënten aan. Gasten van het jubileumfeest konden hun cadeau doneren aan de Vrienden van Frion, de organisatie die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt, en aan Villa Joep, dat geld inzamelt voor onderzoek naar neuroblastoomkanker.

Volwassen

Van Daal memoreerde vervolgens dat het kantoor in haar veertigjarig bestaan is gerijpt. “We zijn volwassen geworden. Toen we met twee man aan de Koestraat begonnen, was de computer nog een kamer vullend apparaat, zat de telefoon nog aan een snoer en werden brieven nog gedicteerd. Inmiddels worden we bestookt met informatie en verandert de wereld in hoog tempo. De klimaatverandering zet door, al realiseert nog niet iedereen zich dat goed. Het gaat tegenwoordig allemaal meer om mensen, minder om inhoud en de regelgeving wordt almaar complexer. De globalisering neemt toe en wat is waar en wat niet?”

Toegevoegde waarde

Hij heeft ook de rol van advocaat in de loop der jaren zien veranderen. “Als er enige sprake was van juridische zaken, nam je vroeger logischerwijs een advocaat in de arm. Nu heeft het internet een deel van die rol overgenomen. Het is net als bij een dokter. Als je wat mankeert, kijk je eerst op de website.” Van Daal vroeg zich hardop af hoe je als advocaat nog toegevoegde waarde kan bieden. “Ik denk dat we daarover goed in gesprek moeten blijven met onze klanten. Inmiddels zijn we, dankzij onze ervaring, aandacht en specialistische kennis, gegroeid naar vijf kantoren in Noord-Nederland. Het is zaak kritisch te zijn en verbanden te leggen. Ook tussen klanten. Dat brengt hen vaak weer nieuwe business of de invulling van een vacature. Zo maken we ons motto ‘Uitgesproken ondernemend’ waar.”

Rol

Het grote verschil met veertig jaar geleden is, volgens oprichter Hans Dommerholt, dat advocaten nu ‘de boer op’ gaan. “Toen ik begon, was dat strikt verboden. De rol van de advocaat van nu is het geven van adviezen en rechtskundige bijstand. Ik denk dat een advocaat anno 2017 zijn vak bedrijfsmatig moet uitoefenen met behoud van het beroepsmatige.”

De oprichter mocht vervolgens de rode knop indrukken, waardoor de nieuwe bedrijfsfilm van Dommerholt Advocaten werd vertoond.

dommerholt4

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Back to top button