Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Doepark Nooterhof aardedonker tijdens Nacht van de Nacht

Zwolle – De Nacht van de Nacht in Zwolle is zaterdagavond druk bezocht. Honderden volwassenen en kinderen gingen in het duister op pad in Doepark Nooterhof om het natuurlijke nachtleven te ervaren.  Een nachtleven met uilen, vleermuizen en andere nachtdieren en planten die het beste gedijen zonder vervuiling van licht.

Met allerlei activiteiten lieten de natuur- en milieu organisaties uit de regio Zwolle zien wat er ’s nachts allemaal te ‘beleven’ valt. Zo ervoeren bezoekers dat een goede reuk belangrijk is in het donker. Met een geurroute moesten geuren van lavendel tot paardenmest worden herkend. Een eindje verderop stonden sterrenkijkers opgesteld. “Ik heb de kijker precies op een plek gericht waar op het oog niet zoveel sterren te zien zijn.” vertelt de eigenaar van de kijker, “Maar u heeft net heel veel sterren gezien toch? Dat is dus lichtvervuiling. Door het vele licht boven de aarde zijn de sterren met het blote oog bijna niet meer te zien.”

 

 

Natuurlijk licht was er ook in de vorm van vuur. De artiesten van Circus Pavarini uit Zwolle trokken veel publiek met hun magische vuurshow. Een andere vorm van entertainment was er bij de verhalenvertellers van het sprookje van 1001 nacht. Uitgedost in Arabische kledij omgeven van kaarsjes betoverden de verhalenvertellers het publiek.

Binnen waren de milieu- en natuurorganisaties aanwezig zoals Landschap Overijssel, Avifauna en de Milieuraad en konden er naast het bekijken van allerlei vogels, uilen en vleermuizen ook uilenballen worden uitgeplozen.

De Nacht van de Nacht is een initiatief van de Natuur- en Milieufederaties om de schoonheid van de nacht te benadrukken en aandacht te vragen voor de gevolgen van lichthinder. Zaterdag was de 14e editie. Naast de activiteiten in het Doepark Nooterhof deed ook het Klooster Zwolle mee aan de Nacht van de Nacht.

Gerelateerde artikelen

Back to top button