Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Doe eens normaal – Over waanzin en psychiatrische etiketjes

Dinsdagavond 10 maart is Malou van Hintum in het kader van de Boekenweek te gast in de Statenzaal van Stadkamer. De columniste en schrijfster deelt op aanstekelijke wijze haar kennis over de herkomst van psychiatrische etiketjes en de positieve kanten van een psychiatrische aandoening.

Doe eens normaal

In Doe eens normaal; over zin en onzin van psychiatrische diagnoses legt columniste en journaliste Malou van Hintum uit waarom het voor steeds meer mensen moeilijker lijkt om zich ‘normaal’ te gedragen. Zijn er meer aanstellers, zijn we intoleranter geworden of stelt onze complexe maatschappij te hoge eisen? In haar boek stelt ze vragen bij modeziektes, het nature-nurture-debat en de bijbel van psychiaters, de DSM.

‘In dit kritische en boeiende werk wordt uitgelegd wat zin en onzin is in de diagnostiek, welke grote vragen er zijn, en waar het in de toekomst naar toe moet…’, aldus Jim van Os, hoogleraar psychiatrie Universiteit Maastricht.

Malou van Hintum

Van Hintum studeerde Politieke wetenschappen in Nijmegen. Ze kreeg haar televisiedoop en een column in de papieren Volkskrant na het verschijnen van het schotschrift ‘Macha!Macha! Een afrekening met het klaagfeminisme’ (1995). Later verschenen en verschijnen haar stukken in de Volkskrant, NRC en Trouw. Daarnaast schrijft van Hintum voor het ‘sociale- en zorgdomein’, zoals het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken, Zorg+Welzijn, De Psycholoog. De rode draad in van Hintum’s werk is de waardering van menselijk gedrag. Aangeboren of aangeleerd, speciaal of abnormaal, onmacht of onwil, ziek of slecht? Vragen waarbij haar achtergrond als politicoloog en specialisatie in de menselijke psyche goed van pas komen. Meer informatie is te lezen op www.malouvanhintum.nl.
De lezing Doe eens normaal start dinsdag 10 maart om 20.00 uur in de Statenzaal van Stadkamer Centrum (Diezerstraat 80). De entree bedraagt 8 euro (of 7 euro met een biebpas). Reserveren is mogelijk via www.bibliotheekzwolle.nl.

Stadkamer

Gerelateerde artikelen

Back to top button