Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Verslag: Gemeenteraad Zwolle over dienstverlening en inwonerbetrokkenheid

Zwolle – Maandagavond 17 april debatteerde de gemeenteraad van Zwolle in een themadebat over de dienstverlening en inwonerbetrokkenheid bij de gemeente.

Swollwacht sprak als eerste en hecht veel waarde aan het convenant tegen ernstige woonoverlast door psychisch kwetsbare mensen. Niet omdat deze partij hen niets gunt, maar omdatde zorg voor hen nietvoldoende is. De partij is blij dat er nu een convenant ligt waarmee het probleem wordt getackeld. Het nieuwe stadsmerk ‘Hartstad Zwolle’ vindt deze partij dubbelop. Zwolle heeft ook al Hanzestad en Blauwvingerstad, en dit merk kost wel 600.000 euro, dat vindt Swollwacht te veel.

De Partij voor de Dieren vindt dat het merk ‘Hartstad Zwolle’ teveel doet vermoeden dat Zwolle koste wat kost moet groeien. Het gaat goed met de stad, maar moet het nog beter? Vraagt deze partij zich af. Het is een middel om mensen naar de stad te trekken, maar is dat nodig? De partij wil graag dat goed gecommuniceerd wordt met bewoners waarvoor beveiligingscamera’s worden gebruikt en voor de kinderraad is zij zeer benieuwd wat de kinderen in te brengen hebben.

Koppelkansen

Volt heeft het ook vooral over de kinderraad, en deze partij ziet veel meekoppelkansen, bijvoorbeeld met de jongerenraad en het burgerberaad, en met het Europees Jongeren Beraad. Andere partijen vinden dit wat te veel gevraagd, zij willen graag dat de kinderen zelf ideëen aandragen. Kinderen zijn kwetsbaar en overbelasting moet worden vermeden.

De VVD zegt dat Zwollenaren nuchtere en hardwerkende mensen zijn. Ze geven om elkaar, en als er ondersteuning nodig is, dan moet de gemeente daarvoor zorgen. De partij zegt dat ernstige woonoverlast structureel is, bijvoorbeeld iedere dag harde muziek of ratten door afval in de tuin. Daarom is de VVD ook blij dat er nu een convenant ligt. Niet alleen de omwonenden, maar ook de overlastgevers moet men helpen. De gehandicaptenparkeerkaart moeten kunnen worden thuisbezorgd, omdat mensen hem niet met de auto kunnen afhalen. De partij was verbaasd over de aankondiging van het merk ‘Hartstad Zwolle’ tijdens de nieuwjaarsreceptie. Ze had het graag eerder vernomen. Er leven vele  vragen bij de partij. Wat wil Zwolle ermee bereiken, hoe kan het bestaan naast het Hanzejaar en hoe worden de resultaten van ‘Hartstad Zwolle’gemeten?

Positiever

D66 citeert een lied van kinderen voor kinderen: “Als ik de baas zou zijn van het journaal, werd de wereld gelijk een stuk positiever.” Zij is blij met de kinderraad en de kinderburgemeester, en hoopt dat er veel creatiefs uitkomt. Ook is de partij blij met de heldere afspraken over woonoverlast. Tevens juicht zij de instelling van een ethische commissie over het gebruik van algoritmes toe. Deze partij was eveneens verrast door het merk ‘Hartstad Zwolle’ en wil weten waarom de burgemeester dit doet. Zij haakt daarbij aan aan de woorden van de PvdD.

Het CDA zegt ook dat het merk ‘Hartstad Zwolle’ als een donderslag bij heldere hemel is gekomen. Zij hadden het graag eerder vernomen om over te kunnen beslissen. Veel inwoners snappen ook niet waarvoor het is. Ook is de stad niet voldoende betrokken bij het merk. De partij vindt het merk en de positionering van de stad goed, maar er moet meer in worden nagedacht over de invloed van inwoners.

Technologie

De ChristenUnie zegt dat een gevoel van veiligheid uitermate belangrijk is, en zij wil dan ook dat er veel aandacht uitgaat naar het bestrijden van mensenhandel. Digitale data moet worden beschermd, en er moet zorgvuldig met technologie worden omgegaan. Politiek moet ook begrijpelijk en toegankelijk blijven, vindt de partij. Er moeten voldoende middelen komen voor de kinderraad en voor de positionering van ‘Hartstad Zwolle’ moeten er afspraken gemaakt worden met alle stakeholders.

GroenLinks wil het meedenken en inspreken van burgers meer faciliteren en is blij met het convenant tegen woonoverlast. Dat moet er voor zorgen dat gegevens worden gedeeld en rechten vastgelegd. De partij onderschrijft dat de archieven op orde moeten zijn. De gemeente zou de gehandicaptenparkeerkaart inderdaad moeten bezorgen, zegt de partij, en ze is blij met de aandacht  voor brede welvaart die spreekt uit het merk ‘Hartstad Zwolle’. Zij vraagt zich wel af of iedereen de term Hartstad zou mogen gebruiken.

De PvdA en SP hadden geen bijdrage voorbereid, maar sloten zich aan bij de woorden van andere partijen.

Reactie burgemeester Peter Snijders

Burgemeester Peter Snijders is de portefeuillehouder over dit thema. Hij erkent dat het merk ‘Hartstad Zwolle’ wat plotseling is opgevoerd, maar zegt wel dat het een belangrijk merk is. In tegenstelling met andere steden, blijkt uit onderzoek dat Zwolle zich vooral onderscheidt op het gebied van omgaan met elkaar en sociale onderwerpen. Dat wordt goed zichtbaar met dit merk, dat men kan gebruiken om de sfeer van Zwolle duidelijker te maken. Het is dan de bedoeling dat partijen als onderwijs en ondernemers het merk gaan gebruiken. Over een jaar of drie kan de gemeente dan aangeven hoe vaak het is benut. Wat de impact is van het gebruik van dit marketing concept is moeilijk te meten, omdat het afhankelijk is van zeer veel variabelen.

Wat betreft het convenant woonoverlast moet er een balans zijn tussen handelingsperspectief en privacy, zegt burgemeester Snijders. Het is nu mogelijk om signalen af te geven. Bij de archivering is prioritering nodig. Risico’s moeten daarbij ingedamd. De mogelijkheid om de gehandicaptenparkeerkaart thuis te laten bezorgen, wordt niet veel gebruikt. De burgemeester is ook blij met de kinderraad, en hij wil het aan de kinderen zelf over laten om het programma te bepalen. De ideëen van Volt vindt hij prima lijken.

Reactie wethouder Arjan Spaans

Ook wethouder Arjan Spaans is portefeuillehouder over een deel van de onderwerpen.
In zijn betoog: De ethische commissie over algoritmes vindt hij van grote toegevoegde waarde. Algoritmes moeten vooroordeelvrij zijn. Met data voor archivering moet ook zorgvuldig worden omgegaan.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 uur op de publieke tribune van het gemeentehuis en via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is tevens later terug te kijken. Ook zijn hier de agenda en de stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl.

Gerelateerde artikelen

Back to top button