BouwKabelkrantNieuws uit ZwolleZwolle-Zuid

Dit zijn de plannen voor het IJsselcentrale terrein

Zwolle – De toekomst van het voormalige IJsselcentraleterrein gaat vier waarden bevatten: natuur, energie, wonen en werken, daghoreca en leisure/sport/recreatie. Er komen 400 a 500 woningen, in de voor Zwolle normale verhouding 30-40-30 (goedkoop, middelduur, duur). Dat werd duidelijk tijdens enkele digitale bewonersbijeenkomsten. De plannen van grondeigenaar Engie zijn te zien op www.harculo.nl.

De komende maand werkt Engie de plannen verder uit, met de inbreng van ‘stakeholders’ en bewoners en belanghebbenden op deze plannen in het achterhoofd. In december volgt dan de definitieve gebiedsvisie die naar de gemeente wordt gestuurd. Voordat het plan in de praktijk wordt gebracht, duurt het nog wel een paar jaar.

Het is duidelijk dat fossiele energie opwekking niet meer van deze tijd is. Na 60 jaar was ook de IJsselcentrale aan het eind van z’n leven gekomen. Het is dan ook niet vreemd dat Engie ging zoeken naar een nieuwe bestemming van de grond.

Wensen en ideeën

Voor het gebied zijn diverse wensen en ideeën op een rij gezet. De nieuwe inrichting moet de stad, het landschap en de rivier verbinden. Dat gebeurt o.a. door fiets- en wandelroutes. Er moet rekening worden gehouden met de fraaie natuur aan de IJssel, en ook moet er ruimte zijn voor extensieve recreatie, aan, op en in het water. De gebouwen die er nog staan worden omgebouwd en straks bruikbaar voor onderzoek, educatie, horeca, werken, kunst en cultuur en kleinschalige evenementen.

De woningen moeten duurzaam worden, zowel aan als op het water. De energie, die in de woningen en andere gebouwen nodig is, moet op een nieuwe manier opgewekt en opgeslagen worden. Er zijn daarbij geen windmolens voorzien.

Bij al deze ideeën moet zowel de ruimtelijkheid behouden worden als ook verkeersoverlast zoveel mogelijk voorkomen worden.

De oorspronkelijke uitlaathaven van de IJsselcentrale wordt een natuurhaven.

Gerelateerde artikelen

Back to top button