Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Dit komt er in het nieuwe ANNO museum aan de Melkmarkt

Zwolle – Eind vorige week was de exclusieve sneakpeak van het nieuwe ANNO Museum. Het museum dat begin volgend jaar geopend wordt aan de Melkmarkt op de plek van het voormalige Stedelijk Museum.  Geschiedenis is altijd in ontwikkeling, net zoals ANNO dat zal zijn. In het nieuwe museum kunnen bezoekers ontdekken over en meewerken aan de geschiedenis van Zwolle in verschillende ruimtes.

Ontmoet Zwolle

Ontmoet Zwolle is de ruimte waarin je binnen zeven minuten door een interactieve presentatie de geschiedenis van Zwolle leert kennen. Directeur Allemaal Zwolle/ANNO Vincent Robijn vertelt enthousiast: “De presentatie neemt je mee in het verhaal over de stad van ongeveer 35.000 jaar geleden tot nu. Als een soort tijdlijn, zodat je leert hoe de stad is ontstaan.” Er hangen grote spiegels, wat daarmee gaat gebeuren kan nog niet precies gezegd worden. Maar wel dat de spiegels je laten zien dat er meerdere perspectieven zijn bij een gebeurtenis.

Educatieve ruimte

ANNO heeft ook een educatieve ruimte en een educatief concept. Zakelijk en inhoudelijk leider Sandra Schipper: “Met ANNO gaan we educatie verzorgen voor jong tot oud. Scholen en gezinnen kunnen hier komen, maar we gaan ook verhalen over de geschiedenis van Zwolle in de stad vertellen. We hebben een hele mooie verhalenbus waarmee we langs de scholen gaan.” Bezoekers kunnen ook deelnemen aan audiotours en voor de jongste kinderen is er het prentenboek dat Onna’s verhaal vertelt.

Archiefruimte

In de archiefruimte zijn veel verschillende collectieste vinden. Publieksadviseur en projectleider Jenine de Vries legt uit: “Wij zijn Collectie Overijssel, dat betekent dat wij allerlei erfgoed collecties hebben. Daarbij kan je denken aan documenten en boeken, maar ook oude foto’s en film. Dingen van de overheid, maar ook lokale clubs en verenigingen of bedrijven van vroeger. Als je wat wilt weten over je familiegeschiedenis, kan je daar nog van alles over vinden. Daar helpen wij ook mee, want dat is natuurlijk soms best ingewikkeld.”

Archeologie – en Bouwhistorie ruimte

De ruimte archeologie en bouwhistorie is van team erfgoed van Zwolle. Adviseur erfgoed Bertil Schulte vertelt het volgende hierover: “Je komt hier straks archeologie en bouwhistorie tegen. Je kan via interactieve spellen al een beeld krijgen van wat archeologen en bouwhistorici doen. Aan de scherventafel kan je echt meehelpen aan archeologisch onderzoek.” De archeologen hebben in het museum hun eigen laboratorium waar ze gevonden spullen kunnen onderzoeken. Bezoekers kunnen daar over de schouder meekijken. Bovendien geven archeologen toelichting.

Naar verwachting opent ANNO in het voorjaar van 2022 aan de Melkmarkt in Zwolle.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button