Data &, StatistiekNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Dit gebeurt er in het Zwolse verkeer voor schonere lucht

Zwolle – Steeds meer mensen hebben een volledig elektrische auto. In Nederland zijn er zo’n 45.000 op dit moment. Daarnaast heb je ook nog de zogenaamde plug-in hybrides: dat zijn de auto’s die zowel op een fossiele brandstof als elektriciteit rijden. Daarvan zijn er nog meer: 94.000. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Meer elektrische auto’s betekent minder uitstoot van fijnstof. Amsterdam haalde daar onlangs ook het nieuws mee, omdat daar vanaf 2030 benzineauto’s helemaal worden verboden. Hoe zit dat in Zwolle, met het stimuleren van de luchtkwaliteit? We zochten het voor je uit.

Michel Brinkhuis

Data-analist voor RTV Focus Zwolle. Ook voor jouw bedrijf? Kijk op www.michelbrinkhuis.nl.

Elektrische personenauto’s

Hoeveel volledig elektrische auto’s er precies in Zwolle rondrijden, dat is niet bekend. Het CBS maakt de cijfers alleen bekend op landelijk niveau. Maar je kunt het wel schatten: 6,7% van alle auto’s in Nederland zijn van Overijsselaars, en 10% van de mensen in Overijssel woont in Zwolle. Dan zijn er in Zwolle ongeveer 300 volledig elektrische auto’s, en rond de 600 plug-in hybrids.

Een elektrische auto kun je natuurlijk niet even ‘bijtanken’ bij ieder tankstation. Volgens de gemeente Zwolle heeft het aantal laadpalen in de gemeente een positieve invloed op het aantal inwoners dat een elektrische auto bezit. Dat schrijft men in het vorig jaar opgestelde Energieprogramma. Op dit moment zijn er in Zwolle zo’n 120 laadpalen voor elektrische auto’s, zo blijkt uit de cijfers van de website Oplaadpalen.nl. Daarin zijn ook de laadpalen van bedrijven meegeteld. Kijk je alleen naar publieke laadpalen, dan ligt dat aantal op ongeveer zestig.

tekst gaat verder onder de foto

Allego laadpalen zijn onder meer in de Stationsbuurt te vinden © Peter Denekamp

Dat aantal laadpalen gaat de komende jaren wel behoorlijk toenemen. De gemeente is namelijk van plan zo’n tweehonderd laadpalen voor in totaal vierhonderd auto’s te realiseren tussen nu en 2022. Je kunt op OpenbaarLaden.nl een kaart bekijken van alle openbare laadpalen, en de locaties waar binnenkort van deze palen verschijnen.

Ook een fietsvriendelijke stad helpt mee aan minder fijnstof-uitstoot. Zwolle scoort al goed, vorig jaar stond het op de zesde plaats als het gaat om fietsvriendelijke gemeenten in Nederland. Er loopt nu een project om het aantal fietspaaltjes te verminderen, zodat er minder ongelukken gebeuren. En het aantal fietsstraten wordt uitgebreid, met als recent voorbeeld de Rembrandtlaan die momenteel wordt omgevormd tot fietsstraat.

Bussen stoten straks niets meer uit

Naast vervoer met de auto verplaatsen veel Zwollenaren zich in de stad met het openbaar vervoer. Er loopt momenteel een aanbesteding voor het busvervoer in Zwolle. Daarin is vastgelegd dat Zwolle vanaf eind volgend jaar volledig elektrische bussen wil. Een ambitieus plan, want het moet gaan gelden voor alle stadsbussen.

Het nieuwe busstation, dat onlangs opende, loopt daarop vooruit: bij de bouw ervan is rekening gehouden met het feit dat hier straks elektrische bussen gaan rijden. Dat betekent dus dat het openbaar busvervoer in Zwolle vanaf 2021 geen fijnstof meer uitstoot.

Ook emissieloos vrachtverkeer in de binnenstad

Niet alleen personen verplaatsen zich door de stad. Vrachtvervoer is ook een belangrijke ‘verkeersdeelnemer’. Denk aan leveringen aan winkels in de binnenstad, en pakketjes van internetbestellingen. De gemeente heeft het actieplan Stadslogistiek Zwolle opgesteld. Daarin is een plan uitgewerkt om in 2025 ‘zero-emissie’ goederenvervoer te hebben in de binnenstad. Geen uitstoot meer dus, dankzij elektrische voertuigen en vrachtfietsen.

De samenwerking tussen Cycloon Fietskoeriers en Tielbeke die recent werd aangekondigd is daar een voorbeeld van. Zendingen die geschikt zijn voor bezorging op de fiets geeft Tielbeke in de stad mee aan Cycloon, die ze op haar beurt door fietskoeriers laat bezorgen.

tekst gaat verder onder de foto

Een elektrisch aangedreven bestelauto van DHL in de Diezerstraat © Peter Denekamp

Ontwikkelingen op alle vlakken

Al met al zijn er in Zwolle op allerlei vlakken ontwikkelingen gaande die de luchtkwaliteit gaan verbeteren. Honderden laadpalen zorgen voor meer Zwollenaren met een elektrische auto, de bussen stoten straks geen fijnstof meer uit en ook het vrachtverkeer wordt een stuk duurzamer.

Gerelateerde artikelen

Back to top button