Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Dijkversterking Stadsdijken Zwolle van start

Één van de meest complexe dijkversterkingen van Nederland

Zwolle – Maandag 22 mei is het officiële startschot gegeven voor de dijkversterking van de Stadsdijken langs het Zwolle-IJsselkanaal en het Zwarte Water. Bij de Scania Haven in Zwolle is toen vanaf het water de eerste stalen damwandplank getrild. De komende jaren versterkt men 7,5 kilometer dijk om Zwolle vooral te beschermen tegen hoogwater. Het project is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).

Tussen Wonen en Water

Erik Wagener (directeur HWBP), Hans Wijnen (bestuurder WDODelta), Rick Lormans (projectmanager Dijkzone Alliantie Zwolle) en Peter Staats (projectmanager WDODelta) gaven om te beginnen officieel het startsein. En wel voor één van de meest complexe dijkversterkingen van Nederland. Onder toeziend oog van de bestuurlijke partners gemeente Zwolle is daar de eerste stalen damwand in de grond bij de Strekdam getrild. Dit gebeurde met Rijkswaterstaat, provincie Overijssel, en vertegenwoordigers en meewerkende personen van bedrijven en instellingen.

Na het zakken van de damwand maakte men een deel van het gedicht ‘Tussen Wonen en Water’ van Bauke Vermaas zichtbaar. Als stadsdichter van Zwolle schreef zij dit gedicht speciaal voor deze gelegenheid en droeg het voor. Vermaas sloot het gedicht passend af met de woorden: “Meter voor meter maken we de dijken weer gezond, hoger en sterker. En beter bestand tegen droogte en stijgend water en waar het kan, plezierig om te zijn.”

Werken vanaf het water

“Het watersysteem rondom de stad Zwolle vormt een delta binnen de delta”, vertelt Hans Wijnen, bestuurslid van WDODelta. De Stadsdijken in Zwolle liggen langs (zware) industrie, de binnenstad, kantoren en een multiculturele woonwijk. En een groot mbo-college, Natura 2000-gebied en groot vaarwater. Dit betekent maatwerk per dijkdeel. “Er is erg weinig ruimte. We kunnen niet naar links en we kunnen niet naar rechts. De enige optie is om de dijk van binnenuit te versterken met damwanden”, vertelt Wijnen. Complex, uitdagend en boeiend tegelijk. Maar bovenal noodzakelijk voor de veiligheid van de stad.”

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button