Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Dijkglijbaan, zitrand, wandelpaden, sporttoestellen en bankjes cadeau voor nieuwe Stadsdijken Zwolle

Zwolle – De dijken bij de Aa-Landen en Holtenbroek worden de komende jaren versterkt. Deze week zijn daarvoor de definitieve ontwerpen bekend gemaakt door het waterschap WDO Delta. De zogenaamde Stadsdijken worden wat breder of hoger maar ook komen er nieuwe recreatiemogelijkheden: van wandelpaden en bankjes tot sporttoestellen en een heuse dijk-glijbaan. RTV Focus zet alle aanpassingen voor je op een rijtje:

In 2022 start WDO Delta met de uitvoering van de dijkversterking. Ze streven ernaar om eind 2024 klaar te zijn met de werkzaamheden.

Holtenbroekerdijk net voorbij Wijkboerderij de Klooienberg

De dijk hoeft hier nauwelijks verhoogd of verbreed te worden. En de prachtige monumentale bomen bij de wijkboerderij kunnen blijven staan. Wel komt er een speciale constructie in de ondergrond (damwand) en moet er net als in de rest van het traject een stevige nieuwe grasmat op de dijk. Hier komt ook een zitrand met uitzicht op de uiterwaarden en er komt een heuse dijkglijbaan. Ook komt er een nieuw wandelpad aan de waterkant van de dijk, dat loopt vanaf de dijkboerderij tot aan de Twistvliettoren. En ook de andere wandelpaden in het gebied sluiten ze beter aan op de dijk.

Hier komt een zitrand met uitzicht op de uiterwaarden. Afbeelding: Eigen WDO Delta
Zo ziet de dijkglijbaan er vanaf de bovenkant uit. Afbeelding: Eigen WDO Delta

James Last flat

Net voorbij de James Last flat wordt de dijk hoger en maakt het waterschap er ondergrondse damwanden in. Omdat de dijk iets opschuift richting de wijk kan de rij met bomen aan de waterkant van de dijk blijven staan. Goed nieuws ook voor sportliefhebbers. In dit gebied maakt het waterschap onderaan de dijk een aantal objecten waarop je kan sporten en uitrusten. Er komen op de dijk ook een aantal zitbankjes.

Op de nieuwe trap die aansluit op het wandelpad vanuit het Holtenbroekerbos kun je ook heel goed je oefeningen doen. Het wandelpad dat de dijk oploopt maakt het waterschap toegankelijk voor mensen in een rolstoel of rollator.

Hier voorbij de James Last flat komen objecten waarop je kunt sporten en uitrusten. Afbeelding: Eigen WDO Delta

Mastenbroekerbrug

Voorbij de Mastenbroekerbrug ben je echt de stad uit. Je hebt een wijds uitzicht over het landschap en dat blijft ook zo. De dijk wordt hier wat hoger en wat breder. Ook de weg wordt wat breder waardoor je elkaar wat makkelijker kunt passeren. Het bosje aan de rechterkant gaat het waterschap zo veel als mogelijk behouden.

Keersluis Pannekoekendijk

De damwand die hier langs het water loopt wordt vernieuwd en er komt een nieuw doorlopend wandelpad vanaf de brug tot aan de burgemeester Roelenweg. Met deze Zwarte Water Boulevard wordt de route voor iedereen toegankelijk. Vanaf het parkeerterrein achter Dimence komt een trap de dijk op en bij Dimence komen onder andere bomen zodat iedereen zijn privacy houdt.

Er komt een nieuw doorlopend wandelpad vanaf de brug tot aan de Pannekoekendijk. Afbeelding: Eigen WDO Delta

Industrieweg net voorbij de fietstunnel

De dijk wordt hier hoger en breder en deze schuift daarom wat op richting het fietspad. WDO Delta plant aan de kant van de dijk straks ook een nieuwe rij met bomen. Samen met de gemeente gaat het waterschap ook nog onderzoeken of het planten van een nieuwe rij bomen aan de andere kant nog een mogelijkheid is.

Afbeelding: Eigen WDO Delta
Waarom is dijkversterking nodig? We hebben te maken met klimaatverandering. Er zijn steeds meer periodes van droogte en weinig afvoer van water en periodes van juist veel neerslag en veel afvoer van water. De dijkversterking aan de Stadsdijken langs het Zwarte Water in Zwolle is nodig om ook in de toekomst de voeten van de Zwollenaren droog te houden. Bovendien voldoen de dijken dan weer aan de nieuwe normen die voor de komende 30 jaar zijn berekend.
Afbeelding: Eigen WDO Delta

Gerelateerde artikelen

Back to top button