Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Dierenweide Hogenkampsweg weer open na ware metamorfose

Verslag: Douwe Smits

Zwolle – Er was niet veel meer te beleven en een ontmoetplek voor de buurt was het al lang niet meer. Toch was het ondenkbaar dat de dierenweide Dieze Oost zou verdwijnen. Wethouder William Dogger opende de onherkenbare, nieuw ingerichte dierenweide aan de Hogenkampsweg en complimenteerde Travers Welzijn, Stichting de Knuffelkonijntjes en de vele vrijwilligers dat zij in zeven maanden de dierenweide een heuse metamorfose hebben gegeven.

Interview met René ter Wierik, beheer van de dierenweide en Stichting Knuffelkonijntjes – Verslag Douwe Smits

Foto © Douwe Smits RTV Focus Zwolle

René te Wierik is de drijvende kracht achter de succesvolle stichting De Knuffelkonijntjes: “Ik begon met een paar konijnen van mijn dochter. Uiteindelijk had ik er 170 en onvoldoende ruimte. Ik zocht een plek in Zwolle en toen kwam ik Harold van den Berg tegen en dat klikte.”

René bezoekt met de konijnen eenzame mensen, ouderen en zieke kinderen. “Konijnen zijn lieve en makkelijke dieren. Door het contact kunnen zij even hun zorgen vergeten. Je ziet de spanning bij de mensen afnemen. En de lach van een kind is onbetaalbaar.”

Konijnen zijn lieve en makkelijke dieren. Door het contact kunnen zij even hun zorgen vergeten. Je ziet de spanning bij de mensen afnemen. En de lach van een kind is onbetaalbaar. René te Wierik, Stichting Knuffelkonijntjes

Foto © Douwe Smits RTV Focus Zwolle

Foto © Douwe Smits RTV Focus Zwolle

Hij heeft er een volle dagtaak aan en heeft het afgelopen jaar bijna 180 bezoeken gedaan. “Ik krijg aanvragen uit alle hoeken; van buren, scholen en verzorgingstehuizen. Mijn vrouw Angela helpt mij en stagiaires van de opleiding voor dierenwelzijn doen een groot deel van de bezoeken en de verzorging van de dieren.”

Foto © Douwe Smits RTV Focus Zwolle
Foto © Douwe Smits RTV Focus Zwolle

Beheer en gebruik

Harold van den Berg opbouwwerker bij Travers Welzijn: “De gemeente heeft de dierenweide ondergebracht bij de bewonerscoöperatie het Wijbedrijf om een doorstart van de dierenweide zeker te stellen, maar een beheerder vinden lukte niet, totdat ik contact kreeg met René. Niet iedereen kan zo’n enorme verantwoordelijkheid aan, maar ik zag gelijk dat dit zou kunnen slagen. En ik heb gelijk.”
Stichting de Knuffelkonijntjes mag gebruik maken van de locatie in ruil voor het beheer van de dierenweide. Harold: “De weide moest weer een toegankelijke, aantrekkelijke plek worden waar wat te beleven valt. En dat is meer dan alleen het bezoeken van dieren.”

Foto © Douwe Smits RTV Focus Zwolle
Foto © Douwe Smits RTV Focus Zwolle

Kosten

Er kwam budget van de gemeente en van het wijkfonds Dieze Oost. Harold “Daarmee konden we allereerst een ontwerper in de arm nemen. Er zijn verschillende hoekjes gemaakt met een eigen gezicht, zodat je op elke plek weer wat nieuws kan ervaren. Al je zintuigen moeten aan bod komen: horen, zien, voelen en ruiken.”
Harold hoopt dat hij hiermee iedereen nieuwsgierig heeft gemaakt: “We krijgen nu al opmerkingen van voorbijgangers, want je herkent het niet meer terug.”

René: “Ik heb nu minder konijnen, maar heb er geiten, kippen en pony’s bijgenomen. Het is meer dan een dierenweide geworden, maar dieren blijven hier belangrijk. We plaatsen nog een yurt (tent) waarin therapeuten met mensen en dieren werken. We gaan dus niet alleen naar de mensen toe, maar wij halen ze ook even naar een andere omgeving. En vooral kinderen die langdurig ziek zijn en soms geen uitzicht hebben op beter worden. Hier kunnen zij kind zijn. Dat moet je niet te zwaar zien, want het draait hier om ontmoeten, beleven en genieten.”

Opening

Wethouder dierenwelzijn William Dogger opende vrijdag 3 juli 2020 de dierenweide: “Deze dierenweide maakt mij een trotse wethouder. Hier komt het welzijn van dieren en het welzijn van mensen samen. Wat René al jaren doet bevestigt dat we goed met onze dieren om moeten gaan, omdat die zoveel teruggeven en daardoor bijdragen aan de gezondheid van mensen. Ik hoop dan ook dat dit een ontmoetingsplek voor de buurt wordt. Dat vult het mooie werk van René en zijn vrijwilligers aan. Ik wil mijn grote waardering uitspreken voor het resultaat dat hier in korte tijd en ondanks de coronatijd is gelukt.” De dierenweide is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Foto © Douwe Smits RTV Focus Zwolle

Sponsoren en vrijwilligers

Stichting de Knuffelkonijntjes is afhankelijk van giften, van de bijdragen van organisaties zoals verzorgingstehuizen en haalt een deel van de inkomsten uit verkoop van ijs en koffie. En vanaf €20,- per jaar kun je vrienden van de stichting worden. René: “We stellen de dierenweide ook open voor bewoners en organisaties die hier iets willen organiseren. Daar vragen we dan een vergoeding voor. We hebben nu met de bijdragen van het wijkfonds en de gemeente de weide kunnen inrichten en het gebouw opgeknapt, maar het onderhoud en de verzorging van de dieren zijn terugkerende kosten.”

De dierenweide zoekt nog vrijwillige dierenverzorgers, gastheren/vrouwen en dierenbegeleiders. Aanmelden kan bij Harold van den Berg hj.vdberg@travers.nl.

Naar de website

Gerelateerde artikelen

Back to top button