Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Zwolle stelt onafhankelijke Rekenkamer in

Zwolle – De lokale rekenkamer doet onafhankelijk onderzoek naar de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het door het gemeentebestuur gevoerde beleid. Levert het beleid op wat bedoeld is? Worden de middelen op de juiste manier ingezet? En wordt voldaan aan wet- en regelgeving?

De gemeente Zwolle was in 1997 een van de eerste gemeenten in Nederland met een Rekenkamercommissie, bestaande uit raadsleden en externe leden. Nu, 26 jaar later, is er een eind gekomen aan de periode van de Rekenkamercommissie.

Instellen Rekenkamer

De Wet Versterking Decentrale Rekenkamers geeft de directe aanleiding voor het instellen van een onafhankelijke Rekenkamer. Deze nieuwe wet bepaalt namelijk dat elke gemeente vanaf 1 januari 2024 een onafhankelijke Rekenkamer moet instellen, dus zonder raadsleden daarin.

Magdalena Ritmeijer, Ilja Jacobs, Karin Ligthart, Bert-Jan Buiskool en Dirk Jan Droogh (voorzitter) zullen de nieuwe Rekenkamer bemensen. Dhr. Buiskool en Dhr. Droogh maakten als externe leden al onderdeel uit van de Rekenkamercommissie. De heer Droogh gaat bij de aanvaarding van zijn benoeming in op het belang van de Rekenkamer en doet daarbij een oproep aan de raad en inwoners van Zwolle:

“Gemeenten krijgen steeds meer taken. En steeds vaker wordt de uitvoering van het beleid uitbesteed aan private partijen of samenwerkingsverbanden. Dit maakt het realiseren van beleidsdoelen en regie voeren hierover niet eenvoudiger. Maar laten we ook vooral vaststellen dat de meeste dingen in het openbaar bestuur, ook in Zwolle, gewoon goed gaan.

“Er moet kritisch gekeken worden naar de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het beleid.” Dhr Droogh, voorzitter onafhankelijke rekenkamer

 

“Dat neemt niet weg dat er kritisch gekeken moet worden naar de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het beleid.”

 

De Rekenkamer is er voor de raad en voor de inwoners van Zwolle. Om te helpen leren en verbeteren. De raad en inwoners van Zwolle worden dan ook van harte uitgenodigd om zich te melden bij de Rekenkamer met mogelijke onderzoeksonderwerpen.”

Voor meer informatie over de Rekenkamer Zwolle: www.zwolle.nl/rekenkamer.

Gerelateerde artikelen

Back to top button