BouwEconomieNieuws uit ZwolleRadioStudio StadkamerVoorpagina

“Die twintig miljoen kunnen we beter in Zwolle uitgeven”

Brammert Geerling (SP Zwolle) over de verhuurderheffing

Zwolle – ” Het gaat in Zwolle om een bedrag van rond de 20 miljoen euro. Wat de SP betreft hebben we liever dat die hier in Zwolle blijft en hier in de broodnodige woningen wordt gestoken,” dat zei Brammert Geerling dinsdagmiddag in Studio Stadkamer Actueel op Radio Focus. Geerling reageerde daarmee op een tweet van Delta Wonen. Die coöperatie tweette van de week dat ze haar jaarlijkse termijn van 10 miljoen euro aan verhuurdersheffing weer hadden overgemaakt naar Den Haag.

In 2013 stelde de regering in Den Haag een zogenaamde verhuurdersheffing in voor de woningbouwcorporaties. Die beschikten op dat moment over enorme reserves en het kabinet vond dat het beheren van al dat geld niet hoorde bij de taken van de corporaties en dus ‘verzonnen’ze een verhuurdersheffing. Eén van de doelen van de heffing was dat de corporaties zich weer honderd procent zouden focussen op hun kerntaak en meer woningen zouden gaan bouwen.

“Ondertussen zijn we zes jaar verder en is in ieder geval díe doelstelling niet gehaald,” aldus Geerling, fractievoorzitter van de SP Zwolle. Hij stelde er afgelopen maandag vragen over in de raad, “maar mijn collega’s stonden nog niet direct op om ja of nee te zeggen op mijn voorstellen.”

Corporaties maken massaal bezwaar

De gezamenlijke woningbouwcorporaties betalen dit jaar 1.7 miljard aan Den Haag voor de verhuurdersheffing. Ze maken daar deze week massaal bezwaar tegen. De tweet van Deltawonen is daar een onderdeel van. DE verhuurdersheffing heeft géén oormerk en wordt door het kabinet toegevoegd aan de algemene middelen. Bijvoorbeeld de staatsschuld kan er aldus mee worden afgelost.
Volgens één van de bestuurders van de corporaties (Rochdale in Amsterdam) kan het bedrag veel beter worden ingezet voor woningbouw. Rochdale betaalt jaarlijks zo’n 38 miljoen aan de heffing, wat volgens hen gelijk staat aan 500 sociale woningen. De heffing wordt nog ieder jaar hoger, hij stijgt imers mee met de WOZ-waarde. De gezamenlijke corporaties in Zwolle betalen volgens Brammert Geerling ongeveer 20 miljoen per jaar.

Gerelateerde artikelen

Back to top button