Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Deze week filmopnames in Zwolse spoortunnel

Deze donderdag tot en met zondag is de nog in aanbouw zijnde spoortunnel het toneel van een groep kunstenaars. Er worden filmopnames gemaakt van allerlei beesten en typetjes die op een permanente video-installatie komen in de tunnel. Dus de schapen, paarden en neanderthalers zijn besteld. Evenals de boeren, robots en zakenmensen. Overigens worden er nog vrijwilligers gezocht onder de Zwolse bevolking voor de opnames.

Kunst in de tunnel

ProRail werkt op het station intensief samen met architecten en kunstenaars bij de vernieuwingen. Op het station Zwolle exposeren kunstenaars in de tijdelijke traverse. En is wel wat gewend op het gebied van kunst. ‘Maar zo bizar als we het nu gaan zien, is ook voor ons een noviteit’, zo stelt ProRail. Het kunstwerk werd in opdracht van de gemeente Zwolle bedacht. Het is de winnaar uit 140 andere ideeën en wordt mede betaald door de provincie Overijssel, het Mondriaan Fonds en de Europese Unie.

Uitvoering

De kunstenaars Ram Katzir en Hertog Nadler (wat staat voor Chaja Hertog en Nir Nadler) maken een permanente video-installatie in de nieuwe perrontunnel. Het creëert een soort Droste-effect voor treinreizigers. Ze zien op een scherm de tunnel, maar telkens weer met andere bijzondere reizigers erop geprojecteerd. Het scherm op het station vormt vervolgens de start van een kunstroute die door de stad loopt. Verwachting is dat het in de loop van dit jaar af is.

De gedachte

Het kunstwerk heet ‘Portal’ en belooft de poorten te openen naar een magische wereld waarin het alledaagse leven en een denkbeeldige wereld elkaar afwisselen. Als je straks van Groningen naar Kampen reist, kun je dus in Zwolle je zomaar even in een tunnel vol robots wanen. De kunstenaars zien het als ‘een panoramische spiegel die de reiziger een imaginaire tijdreis laat ondergaan. Een trefpunt van generaties en tijdperken.’ Het resultaat is een film zonder begin of einde, met steeds veranderde beelden.

Praktisch

De reizigerstunnel in Zwolle is bijna af want die gaat op 26 juni open. Het ziet er dus ‘af’ uit en vormt zo het realistische decor voor het scherm waarop de tunnel in de tunnel komt. Vanaf donderdag wordt in hoog tempo een keur van tientallen typetjes en beesten door de tunnel geloodst om er filmopnamen van te maken. Daarvoor is het nodig dat wij en de aannemers het werk een paar dagen even anders organiseren. Want die kudde schapen, die moet er wel in. Om daarna ook nog even achter ze aan op te kunnen ruimen.

Tijdreizigers gezocht

Voor het hele project zijn nog wel vrijwillige figuranten nodig. Maar alleen als je uit Zwolle komt, mag je meedoen. Er is door de kunstenaars een speciale website voor opgezet.
Reizigerstunnel

De nieuwe reizigerstunnel in Zwolle maakt verdere groei van reizigers op het station mogelijk. De tunnel wordt 17 meter breed en vervangt een reeds afgebroken perrontunnel van 5 meter breed. De tunnel is bijzonder ruimtelijk van opzet door het ontwerp zoals gebruik van daglicht vides. Er komen roltrappen voor alle perronopgangen. Het maakt overstappen eenvoudiger tussen de treinen uit de acht verschillende richtingen. Zwolle is logistiek gezien het tweede spoorknooppunt van Nederland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button