AlgemeenKunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Deltion studenten marcheren 10 kilometer en krijgen mini-college Veteranen

Zwolle – Vrijdagmiddag namen de studenten van de VeVa-opleiding van het Deltion College deel aan ‘VeVa Marcheert’, een mars van 10 kilometer. Dit evenement, gehouden ter aankondiging van de Veteranendag op 29 juni in Den Haag, had als doel aandacht te vragen voor veteranen en het belang van militaire opleidingen in Nederland.

Waardering voor veteranen

‘VeVa Marcheert’ is een landelijk initiatief waarbij VeVa-studenten marcheren om erkenning en waardering te tonen voor de veteranen die zich hebben ingezet voor vrede en veiligheid en om de nationale Veteranendag aan te kondigen.

De actie vraagt aandacht voor zowel de veteranen als de opleiding tot militair. “Een stukje historie meepakken, grenzen verleggen, doorzettingsvermogen en teamspirit, dat is het doel. VeVa Marcheert is een manier om aandacht te vragen voor het belang van het militaire beroep.

Activiteiten en hoogtepunten

Tijdens de tocht bereikten de studenten na zo’n 8 kilometer het Ter Pelkwijkpark in Zwolle. Hier kregen ze in diverse groepen een mini-college van de Veteranen Zwolle. Eén van de veteranen vertelde over de oorlog in Oekraïne, waarbij hij de dagelijkse angst en onzekerheid van de mensen daar beschreef. Hij benadrukte dat deze oorlog voor de studenten erg dichtbij kwam, en stelde hen de vraag of ze zich ervan bewust waren dat ook zij in de toekomst opgeroepen zouden kunnen worden om te dienen.

Na deze inspirerende sessie zetten de studenten hun mars voort richting Gebouw Grijs, de Deltion locatie aan de Zwartewaterallee, waar de faculteit Defensie en Veiligheid zit. Hier vond een defilé plaats en werden de deelnemers gehuldigd met een herinneringsmunt, uitgereikt door Kolonel Van den Berg.

De VeVa-Opleiding

VeVa, wat staat voor Veiligheid en Vakmanschap, is een opleiding die jongeren voorbereidt op een veelzijdige carrière binnen het leger. Studenten leren niet alleen militaire vaardigheden, maar ook hoe zij civiele diensten in Nederland kunnen ondersteunen. De opleiding richt zich op jongeren die zich willen inzetten voor vrede, vrijheid en veiligheid, zowel binnen als buiten de landsgrenzen.

Tijdens ‘VeVa Marcheert’ droegen de studenten oranje t-shirts over hun legeruniformen met de tekst: ‘Draag jij de witte anjer op Veteranendag’. Tijdens de Nederlandse Veteranendag wordt aan de bezoekers anjers verstrekt om zo hun waardering voor Nederlandse veteranen te tonen. De Witte Anjer is hiermee een symbool geworden voor erkenning en waardering van veteranen.

 

 

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren