KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieZorg & Welzijn

Juridisch kader Wmo herzien

Zwolle – De gemeente Zwolle heeft de verordening maatschappelijke ondersteuning geactualiseerd. Het juridisch kader is duidelijker gemaakt, de werkwijze voor Sociaal Wijk Teams is eenduidiger, en inwoners informeert men beter. Ook is er meer basis voor bezwaarprocedures. Het blijkt uit een nota die wethouder Dorrit de Jong stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

De gemeenteraad is volgens de Gemeentewet degene die deze verordening moet vaststellen. De herziening nu van de verordening heeft vooreerst niet geleidt tot grote inhoudelijke beleidswijzigingen. Met enkele aanpassingen is de Verordening Maatschappelijke Ondersteuning weer actueel.

Belangrijkste wijzigingen

De belangrijkste wijzigingen: Om een persoonsgebonden budget (pgb) een volwaardig alternatief te laten zijn voor Zorg in Natura wordt het pgb-budget voor beschermd wonen afgeleid van de maximale kostprijs van
de voorziening in natura (artikel 4 lid 2).  Verder is naar aanleiding van een recente uitspraak van de CRvB artikel 4 lid 3 toegevoegd. Hierin geeft men weer wat de hoogte van het persoonsgebonden budget voor ondersteuning verricht door een persoon die behoord tot het sociaal netwerk bedraagt.  In de kwaliteitseisen zijn verder de producten beschermd wonen gewijzigd. De omschrijving sluit aan bij wat is opgenomen in de aanbestedingsdocumenten en het beoordelingskader beschermd wonen.

Het is mogelijk dat men de verordening en de bijlage in de toekomst verder aanscherpt. Het herzien van beleid is een continu proces. Wanneer wetswijzigingen, het uitvoeringsprogramma sociaal domein of andere ontwikkelingen daartoe aanleiding geven, voert men gedurende het jaar wijzigingen door. Deze wijzigingen kunnen op verschillende niveaus plaatsvinden, van kaderstellend tot uitvoerend. Indien nodig legt men deze ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad en/of het college van burgemeester en wethouders.

 

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button