KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

De Zwolse welstandscommissie krijgt een nieuwe voorzitter

Zwolle – Het college van B&W stelt Harry Abels voor als nieuwe voorzitter van de welstands- en monumentencommissie in Zwolle. Wanneer de gemeenteraad hiermee instemt, kan Harry Abels binnenkort het stokje overnemen van Marja de Waal. Zij is op dit moment nog de voorzitter van de commissie.

De gemeente Zwolle heeft al jaren een welstands- en monumentencommissie. Deze onafhankelijke commissie bestaat uit deskundigen op het gebied van onder andere stedenbouw, monumenten en architectuur. Drie vragen over deze commissie:

Waarom is er een welstands- en monumentencommissie?

Het gezamenlijke doel is om de kwaliteit van het ‘uiterlijk’ van Zwolle te behouden en te versterken. Bijvoorbeeld hoe gebouwen eruit zien.

Wat doet de welstands- en monumentencommissie?

Wanneer iemand bijvoorbeeld een nieuw huis wil bouwen in Zwolle is daarvoor een omgevingsvergunning nodig. Voordat zo’n vergunning verleend wordt, vraagt het college van B&W hiervoor advies van de Zwolse welstands- en monumentencommissie. De welstands- en monumentencommissie kijkt heel zorgvuldig hoe het nieuwe gebouw eruit komt te zien en of het plan in de omgeving past. Ook kijkt de commissie of het plan voldoet aan de regels (de zogeheten welstandseisen). Deze regels staan in de welstandsnota.

Wat doet het college met het advies van de welstands- en monumentencommissie?

Het college van B&W neemt vaak het advies van deze onafhankelijke commissie over. Doet het college dat niet? Dan moet dit duidelijk worden uitgelegd en opgeschreven. De aanvraag van een omgevingsvergunning kan ook worden afgewezen als de commissie negatief oordeelt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button