Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zilveren Camera; 70 jaar storytelling in Dominicanenklooster

70 jaar storytelling in fotografie, beeld en geluid

Zwolle – Tot en met 30 oktober 2019 is in het Dominicanenklooster in Zwolle de expositie ‘Zilveren Camera 2018’ te zien. En dat is voor het eerst in Zwolle,  in haar 70-jarig bestaan. De Zilveren Camera is de meest prestigieuze prijs voor fotojournalistiek en documentaire fotografie in Nederland. Jaarlijks kunnen beroepsfotografen met de Nederlandse nationaliteit en in Nederland gevestigde fotografen met een andere nationaliteit, hun werk inzenden.

Zwolse fotograaf

Eén van die foto’s die te zien is, in het Dominicanenklooster, is Migrantenkaravaan onderweg naar de USA, van de Zwolse fotograaf Gerline Schrijver. Ze heeft hiermee de Zilveren Camera Prijs categorie Internationaal – enkel gewonnen. Gerlinde heeft in Mexico gewoond en heeft met eigen ogen gezien hoe deze dramatiek zich afspeelt aan de grens tussen Mexico en de USA.

Storytelling

De expo trekt individuele bezoekers maar ook veel schoolklassen en studenten. “De scholieren zijn onder de indruk van de 200 fotobeelden, die te zien zijn van de Zilveren Camera. Vooral de verhalen achter de foto’s spreken de leerlingen aan. Zo is er het verhaal van de Doe-Het-Zelf-Kip van Eveline van Elk.”, vertelt Fieke van ’t Riet van de Stad Verbeeldt die de expo naar Zwolle heeft gehaald.

Een ander beeldverhaal  dat zeer tot de verbeelding spreekt, is die van de jonge fotograaf Marvel Harris uit Zutphen. Hij maakte een indringend zelfportret serie over zijn transitie van meisje naar jongen. De bezoeker meenemend  in zijn emoties, de pijn, het verdriet maar ook de transitie, de bevrijding en zijn blijdschap. “Deze serie geeft veel gespreksstof. Leerlingen herkennen dit taboe en zijn onder de indruk van de openheid en fotografische kwaliteit van deze serie.”, aldus van ’t Riet.

Ansichtkaarten van winnende foto’s van de afgelopen 70 jaar kunnen worden meegenomen – Foto © Matthijs van Os

De Zilveren Camera is voor het eerst te zien in Zwolle in haar 70 jarig bestaan. Ter ere van dit jubileum mag iedere bezoeker een aantal ansichtkaarten meenemen van winnende foto’s van de afgelopen 70 jaar. Deze ansichtkaarten geven een tijdsbeeld van journalistieke fotografie en persfotografie.

De Stad Verbeeldt
Zilveren Camera met Fieke van ’t Riet van de Stad verbeeldt – Foto © Matthijs van Os
Foto © Matthijs van Os

De expositie is geopend van 9 tot 30 oktober 2019 van 10.00 – 17.00 uur in het Dominicanenklooster, Assendorperstraat 29, Zwolle. De entreeprijs is voor volwassenen € 5,00 en voor leerlingen/studenten € 2,50

Foto © Matthijs van Os

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button