De winter valt (even) in
Zwolle – Dit weekeinde start de winter met een nieuwe aanval. Vanavond gaat het flink sneeuwen en ook in Zwolle wordt dan een flinke lading sneeuw verwacht. En die sneeuw lijkt wel even te blijven liggen. De komende week is het namelijk koud met temperaturen die tot zelfs onder -10 in de nacht dalen. Ook overdag is het met -5 (en veel lagere gevoelstemperaturen) nogal fris. Wel valt het met de neerslag na zondag mee. Vanaf volgende week zaterdag zou de temperatuur weer in de plus kunnen komen.
Het is in ieder geval verstandig het weerbericht en de verkeersinformatie goed in de gaten te houden.Ā Rijkswaterstaat houdt in ieder geval de ontwikkelingen van het weer nauwlettend in de gaten en heeft daarvoor nauw contact met het KNMI. Op basis van die verwachtingen komen zij tijdig in actie.
Gladheidsbestrijding Rijkswaterstaat
Van 1 oktober tot 1 mei staat Rijkswaterstaat paraat om de gladheid te bestrijden. Rijkswaterstaat zet daarvoor 546 strooiwagens in, die ze ook kunnen voorzien van een sneeuwschuiver. Daarnaast staan er 350 sneeuwploegen klaar. Met dit materieel leggen hun strooiwagens, binnen 2 uur, 10.000 km af om alle snelwegen, inclusief op- en afritten en verzorgingsplaatsen, te strooien. Dat gebeurt met 1.200 man personeel (800 chauffeurs en 400 man voor coƶrdinatie en laden/lossen). Ze komen direct in actie indien nodig. Op elk moment van de dag, 24/7.
Strooien en zout
Het landelijk dekkend Gladheidmeldsysteem waarschuwt automatisch wanneer er kans op gladheid ontstaat. Op basis van die informatie besluit Rijkswaterstaat of ze moeten strooien. Ook de weersverwachting en de hoeveelheid strooizout dat eventueel al op de weg ligt, wegen mee in die beslissing.
Bij kans op gladheid strooien ze preventief om de snelwegen veilig te houden. Naast vooraf te strooien tegen verwachte gladheid, strooit Rijkswaterstaat ook tijdens sneeuwval. Zout verlaagt het vriespunt met een aantal graden. Hierdoor is de weg minder snel glad en ontdooit sneeuw of ijzel. Rijkswaterstaat heeft deze winter ruim 200.000 ton zout in Nederland opgeslagen.
Zie ook
Dossier: winter op de weg