Dit is een commerciële partnerbijdrageOndernemend nieuws

Alles wat je moet weten over een overlijdensrisicoverzekering


Dit is een commerciële partnerbijdrage.

Het leven is erg onvoorspelbaar. En hoewel het geen prettig onderwerp is om over na te denken, is het wel erg belangrijk: jouw overlijden. Hier komt namelijk erg veel bij kijken. Een overlijdensrisicoverzekering kan dan ook veel geruststelling bieden. Want na jouw overlijden krijgen je nabestaanden te maken met verlies en verdriet. Dan is het erg zwaar om daarnaast ook nog eens na te denken over financiële lasten. Wat een overlijdensrisicoverzekering inhoudt en hoe die hier een groot verschil in kan maken, lees je in deze blog.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Moet ik een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Dat is een vraag die veel mensen zichzelf stellen. Met een overlijdensrisicoverzekering, ook wel een ORV genoemd, bescherm je je nabestaanden. Hiermee komt er namelijk een geldbedrag vrij op het moment dat jij komt te overlijden. Met dit geldbedrag kunnen je nabestaanden kosten dekken waar ze mee te maken krijgen na jouw overlijden. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om financiële verplichtingen als huur of kinderopvang.

De overlijdensrisicoverzekering is een tijdelijke verzekering die je kunt afsluiten met een looptijd van 10 tot 50 jaar. Je kunt een ORV afsluiten als je tussen de 18 en 65 jaar bent. De verzekering loopt maximaal tot de dag voordat je 75 wordt. Als je overlijdt tijdens de looptijd van je verzekering en je jonger bent dan 75 jaar, wordt er een geldbedrag uitgekeerd aan de begunstigde. Dit is een persoon die je zelf mag toewijzen. Het kan hierbij gaan om je partner of je kind, maar je kunt ook een zakenpartner toewijzen als begunstigde. De hoogte van het uitgekeerde bedrag mag je zelf bepalen. Onder andere op basis hiervan wordt de premie berekend.

Hoeveel kost een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering beschermt je nabestaanden dus tegen financiële lasten. Maar wat gaat een overlijdensrisicoverzekering kosten? Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Voor een ORV betaal je namelijk een maandelijkse premie, die voor iedereen anders is. De kosten voor de verzekering zijn afhankelijk van onder andere je leeftijd, het bedrag dat je wilt verzekeren, je gezondheid en de looptijd van de verzekering.

Daarbij zijn er verschillende vormen die je voor je verzekering kunt kiezen: een gelijkblijvend bedrag, een lineair dalend bedrag en een annuïtair dalend bedrag. De premie is ook afhankelijk van de vorm die je kiest voor je verzekering.

Is een overlijdensrisicoverzekering iets voor jou?

Of een overlijdensrisicoverzekering iets voor jou is, hangt af van verschillende overwegingen die je moet maken. Als je twijfelt over het afsluiten van deze verzekering, is het goed om na te denken over wat er na jouw overlijden gebeurt. Als jij bijvoorbeeld de kostwinner bent van je gezin, zullen je nabestaanden na jouw overlijden waarschijnlijk met financiële uitdagingen te maken krijgen. Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering kan daarbij voor zekerheid zorgen. Zo krijgen je nabestaanden niet te maken met financiële zorgen, bovenop hun rouw.


Dit is een commerciële partnerbijdrage.

Gerelateerde artikelen

Back to top button