Zwolle – DE WILDE DEERNE, het verwilderde meisje wiens verhaal in 2018 centraal stond in de gelijknamige theatervoorstelling, krijgt een permanente plek in het hart van Zwolle. Het bronzen beeld komt te staan aan de voet van de Peperbus, nabij de plek waar de deerne ruim driehonderd jaar geleden gewoond heeft. Op vrijdag 1 juli vindt de feestelijke onthulling plaats van het kunstwerk dat in haar nagedachtenis is gemaakt.
Het beeldhouwwerk vormt een blijvende herinnering aan de raadselachtige jonge vrouw die in 1717 op de Agnietenberg werd gevangen. Ze was vuil, kon niet praten en ze leefde van voedsel dat ze in de natuur kon vinden. Het meisje werd naar de stad gebracht, waar de waardin van logement de Misverstand op de Ossenmarkt zich over haar ontfermde. Na verloop van tijd bleek dat deze wilde deerne, zoals ze inmiddels in de volksmond werd genoemd, de lang verloren gewaande Anna Maria Jennaert uit Antwerpen was, die op jonge leeftijd werd ontvoerd.
Dit fascinerende levensverhaal vormde eerder al de inspiratie voor het boek ‘Het Wolfsmeisje’ van Zwolse schrijver en historicus Wim Coster, en voor het grootse muziektheaterspektakel De Wilde Deerne van De Stadsproductie. Het kunstwerk van Anna Maria dat op 1 juli onthuld wordt sluit daar naadloos op aan. Niet alleen herinnert zij ons aan haar bijzondere leven, zij staat ook symbool voor de wijze waarop wij als Zwolse samenleving zorg dragen voor elkaar; een boodschap die nu misschien wel actueler is dan ooit.
Kunstenaar en beeldhouwer Damian Kapojos is de maker van het beeld. Hij won de ontwerpwedstrijd die werd uitgeschreven door de Stadsproductie.
Kapojos heeft met zijn artistieke visie uitdrukking willen geven aan de balans tussen het wilde en het menselijke, tussen jonge vrouw en verloren jeugd, tussen afstand en toenadering. Daarvoor is hij heel fysiek te werk gegaan. Kapojos: ‘Het lichamelijke is voor mij onmisbaar. Ik gebruik kracht, elegantie en sensitiviteit om het beeld vorm te geven. Door aandacht, liefde en vakmanschap in het maken krijgt het kunstwerk extra warmte en menselijkheid mee. Dat stukje persoonlijke expressie en menselijk contact is voor mij belangrijk, vooral in deze tijd van vervreemding, vereenzaming en afstandelijkheid.’
Het zijn precies deze waarden waarin kunstenaar en Stadsproductie elkaar vinden.
Vanaf 1 juli zal het eindresultaat van deze samenwerking te bewonderen zijn op de Ossenmarkt.
Volg het (maak)proces van De Wilde Deerne op facebook en insta van De Stadsproductie.