112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

‘De scholen zijn weer begonnen’; Let op kinderen in het verkeer

Zwolle – Ze hangen er weer! De spandoeken met de campagnetekst ‘De scholen zijn weer begonnen’. Maandagochtend gaan alle kinderen in Zwolle voor het eerst weer naar naar school. Veilig Verkeer Nederland roept dit jaar tijdens de campagne op om kinderen in de eerste schoolweek niet met de auto maar lopend of met de fiets naar school te brengen. Zo kunnen jonge scholieren wennen aan de nieuwe route en aan een nieuwe situatie.

Kinderen en jongeren zijn sneller afgeleid, schatten risico’s minder goed in en groepsdruk speelt een belangrijke rol. Als automobilist goed om te weten wanneer je ze eens een rare manoeuvre ziet maken.

Oproep aan alle ouders

VVN-directeur a.i. Alphons Knuppel: “Naast verkeerseducatie op school is verkeersopvoeding thuis net zo belangrijk. Ik roep daarom alle ouders op om de route naar school voorafgaand en bij de start van het nieuwe schooljaar samen met hun kinderen naar school te fietsen of te lopen. Zo kunnen lastige verkeerssituaties worden geoefend zodat we kans op ongevallen verkleinen”.

Scholieren moeten na de zomervakantie weer even wennen aan hectische verkeerssituaties. Of ze gaan voor de eerste keer zonder begeleiding van huis en moeten de weg naar school nog eigen maken.
Ze worden afgeleid door vriendjes en vriendinnetjes waarmee ze in groepen over de straat uitwaaieren. Ze zijn druk met appjes en ‘vergeten’ al snel de gevaren die het verkeer zeker in deze periode met zich mee kan brengen. Waakzaamheid kan veel leed voorkomen.

12 jarigen

Extra aandacht verdient de kwetsbare groep van 12 jarigen. Kinderen worden tot hun twaalfde nog vaak door hun ouders met de auto naar school gebracht.
Het gevolg is een minder ontwikkeld besef van het verkeer en mogelijke gevaarlijke situaties. Ze hebben, kortgezegd, nog weinig ervaring opgedaan in het verkeer waardoor ze een groter risico lopen.
Het aantal kinderen vanaf 12 jaar dat door een fietsongeluk in het ziekenhuis belandt, is stukken hoger dan onder de 12 jaar.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Lees ook

Bekijk ook
Close
Back to top button