Nieuws uit ZwolleOnderwijsOnderwijs & WetenschapVoorpagina

De scholen gaan weer beginnen

Zwolle – Maandag gaan de scholen weer beginnen. Vroeg opstaan en een dag lang lessen volgen, het begin van het nieuwe schooljaar is voor de meeste leerlingen weer even wennen.

Dat geldt ook voor het verkeer. Automobilisten moeten extra alert zijn voor wispelturige weggebruikers die ‘instromen’ en in al hun jeugdige enthousiasme voor gevaarlijke verkeerssituaties kunnen zorgen. Andersom moeten ook scholieren goed worden voorbereid. Een dag in de schoolbanken kan tot mindere waakzaamheid in het verkeer leiden!

Zeker na de vakantie moeten scholieren even schakelen en hebben ze moeite om zich lang te concentreren. Onderzoek toont aan dat er in deze periode bijna twee keer zoveel verkeersslachtoffers onder scholieren vallen dan normaal. De grootste piek in ongevallen slachtoffers is te vinden onder 12-jarigen.

Scholieren moeten na de zomervakantie weer even wennen aan hectische verkeerssituaties. Of ze gaan voor de eerste keer zonder begeleiding van huis en moeten de weg naar school nog eigen maken. Ze worden afgeleid door vriendjes en vriendinnetjes waarmee ze in groepen over de straat uitwaaieren. Ze zijn druk met andere dingen en ‘vergeten’ al snel de gevaren die het verkeer zeker in deze periode met zich mee kan brengen. Waakzaamheid kan veel leed voorkomen.

Extra aandacht verdient de kwetsbare groep tussen 12 en 18 jaar. Kinderen worden tot hun twaalfde nog vaak door hun ouders met de auto naar school gebracht. Het gevolg is een minder ontwikkeld besef van het verkeer en mogelijke gevaarlijke situaties. Ze hebben, kort gezegd, nog weinig ervaring opgedaan in het verkeer waardoor ze een groter risico lopen. Het aantal kinderen tussen 12 en 18 jaar dat door een fietsongeluk in het ziekenhuis belandt, is stukken hoger dan onder de 12 jaar.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Lees ook

Back to top button