Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

De Sassenpoort gaat weer open

Zwolle – De Sassenpoort in Zwolle heeft sinds half maart noodgedwongen de deuren gesloten moeten houden, maar gaat vanaf vrijdag 5 juni weer open voor bezoekers.

“We zijn blij dat we weer bezoekers kunnen ontvangen, al zal dat door alle maatregelen rond de Corona-crisis wel in wat aangepaste vorm moeten gebeuren. Zo kunnen we niet meer dan acht bezoekers tegelijk ontvangen, omdat het in de poort anders onmogelijk is om voldoende afstand te houden,” legt Corry Gillissen van de Stichting Exploitatie Sassenpoort uit.

Foto © RTVFocusZwolle © Rebekka van ’t Ende

Openingstijden

De poort zal de komende tijd op vrijdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur open zijn voor bezichtiging en op de zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Er kunnen dan acht individuele bezoekers tegelijk komen, maar dat aantal kan iets oplopen als er bijvoorbeeld stelletjes bij zijn die dichter op elkaar kunnen staan. Het bezoek aan de Sassenpoort wordt van begin tot eind begeleid door een ‘poortwachter’.

Het bezoek aan de Sassenpoort wordt van begin tot eind begeleid door een ‘poortwachter’.

Foto © RTVFocusZwolle © Rebekka van ’t Ende

Reserveren

Bezoekers moeten reserveren op basis van een tijdslot van een uur. Dat kan via een contactformulier op de site www.sassenpoortzwolle.nl maar ook via telefoonnummer 06 17126734. Toevallige voorbijgangers kunnen op openingsdagen ook het nummer bellen dat bij de Poort staat vermeld om een tijdslot en een rondleiding te reserveren.

Hygiëne

In de poort is er natuurlijk extra aandacht voor hygiëne, zoals een zuil met desinfectiemiddel bij de ingang en pompjes met desinfecterende vloeistof in de poort. Sommige ruimtes, waar het onmogelijk is om afstand te houden, zijn afgesloten al kan men daar wel ‘om de hoek’ kijken en in andere vertrekken is er eenrichtingsverkeer. Bezoekers kunnen voorlopig alleen betalen door te pinnen en toiletbezoek is in de poort niet mogelijk.

Foto © RTVFocusZwolle © Marrit Elsinga

De Sassenpoort kan buiten de ‘gewone’ openingsdagen ook worden gereserveerd voor groepsbezoeken, het houden van bijeenkomsten, cursussen etc. Bovendien is de Sassenpoort een officiële en bijzonder fotogenieke trouwlocatie!

De in 1409 voltooide Sassenpoort in Hanzestad Zwolle is de best bewaarde middeleeuwse stadspoort van Nederland. Niet voor niets staat het gebouw in de top-100 van Nederlandse Rijksmonumenten en schittert de poort in miniatuurvorm in Madurodam! Voor de stad Zwolle is de Sassenpoort beeldbepalend. Op tal van uitingen van de stad verschijnt de poort prominent in beeld.

Gerelateerde artikelen

Back to top button