DiezerpoortNieuws uit ZwolleVerkeerVoorpagina

De Rembrandtlaan wordt fietsstraat met groene wadi en stadsbussen

Zwolle – Volgende week maandag starten de werkzaamheden op de Rembrandtlaan in Diezerpoort. De straat wordt een fietsstraat met een meer klimaatbestendige inrichting.

De werkzaamheden duren tot eind juni. Tijdens de werkzaamheden is de Rembrandtlaan afgesloten voor doorgaand verkeer. Met gele borden worden omleidingsroutes aangegeven.
tekst gaat verder onder de foto

De Rembrandtlaan wordt vanaf de rotonde in de Burgemeester Drijbersingel een fietsstraat.

De Rembrandtlaan krijgt vanaf de rotonde op de Burgemeester Drijbersingel tot aan de kruising met de Minervalaan het fietsstraatprofiel met rood asfalt. Aan de zijkanten en in het midden komen zwarte stroken met een klinkerprint. De Rembrandtlaan gaat er dus anders uitzien dan de meeste fietsstraten in Zwolle. De reden hiervoor is dat de straat een onderdeel blijft van de busroute. De weginrichting zal vergelijkbaar zijn met die van de Tesselschadestraat. De Tesselschadestraat is al langer één van de Zwolse fietsstraten.

Nabij de splitsing van de Rembrandtlaan met de Minervalaan komt een rotonde. Hiervoor is gekozen omdat een rotonde werkt als snelheidsremmer. Bovendien zorgt dit voor een duidelijke overgang van het 50 km/u gebied naar het 30 km/u gebied. De parkeerplaatsen in de straat worden smaller dan ze nu zijn, waardoor de trottoirs breder worden. De parkeerplaatsen krijgen waterdoorlatende bestrating.
tekst gaat verder onder de foto

Nabij de splitsing van de Rembrandtlaan met de Minervalaan komt een rotonde.

Wadi

In tegenstelling tot de standaard-rotondes waarbij het midden het hoogste punt is wordt het bij deze rotonde juist het laagste punt. Door het groen in het midden ontstaat dan een soort wadi. Omdat de huidige splitsing met de Minervalaan het laagste punt is in de Rembrandtlaan is dit de plek waar tijdens stortbuien de grootste waterlast ontstaat. De nieuwe rotonde gaat bij extreem weer als tijdelijke waterberging fungeren waardoor wateroverlast voorkomen wordt.

De Rembrandtlaan is een belangrijke fietsverbinding van en naar de binnenstad. Het is echter ook een route waar door automobilisten regelmatig te hard gereden wordt. Met de herinrichting wil gemeente Zwolle de verkeersveiligheid verbeteren. Bovendien wil Zwolle de fietser een comfortabele en aantrekkelijke route bieden.
De Rembrandtlaan blijft een onderdeel van de busroute.

Gerelateerde artikelen

Back to top button