De Partij voor Cultuur viert jubileum met televisieprogramma
De PVC bestaat op 1 april vijf jaar
Op 1 april beleeft de Partij voor Cultuur (PVC) haar eerste jubileum. In 2010 werd de partij als grap opgericht en bestaat dit jaar dus vijf jaar. Dit als satirisch alternatief voor de “Schreeuw om Cultuur”. (Met deze ‘schreeuw’ liet cultureel Nederland horen dat men het niet eens was met de bezuinigingen op de culturele sector.) De PVC werd in het leven geroepen en profileerde zich als landelijke tegenpartij met de slogan: “Niet schreeuwen, maar werken!” De Partij voor Cultuur viel daarbij op omdat de partij niet verkiesbaar is. En dat ook nooit zal zijn.
De wapenfeiten
Na een eerste partijavond in Groningen is de PVC vooral lokaal, in Zwolle, aan de slag gegaan. U kunt de partij bijvoorbeeld kennen van de guerrillatuin aan de Van Karnebeekstraat, de sabotage van de verkiezing van beste Raadslid (door Pauw en Witteman) , de cultuurdiners zonder winstoogmerk in DOAS, het kerstbomenasiel , dat ook het landelijke nieuws haalde, de medewerking aan Damn Food Waste, waarbij drieduizend mensen soep aten van groenten die anders werden weggegooid en last but not least: de dictatoriale aanstelling van Zwolse Nachtburgemeester Jeroen van Doornik die onlangs Jules Deelder naar Zwolle haalde en de kunstroute van Overijssel opende.
Geen grap meer
“Na vijf jaar gaan we zeker niet stil zitten”, zegt Martijn van Hese, bedenker en oprichter van de partij. “De PVC is uitgegroeid tot iets meer dan een grap, tot een lokale beweging die gaat over cultuur en duurzaamheid. We merken dat steeds meer mensen de PVC serieus nemen. Dat komt niet door wat we zeggen, maar door wat we doen. We zijn en blijven niet voor niets onverkiesbaar, dat is ludiek, maar wekt ook vertrouwen. We zijn geen zieltjes aan het winnen. Het is wat het is, en dat is het.”
PVC-TV: opnames op 20 juni
In de komende maanden zal de PVC zich druk maken over de culturele stand van de regio. Dit in de vorm van een heus televisieprogramma getiteld: PVC-TV. En ook al is het 1 april: dat is géén grap. De PVC heeft partners gevonden om het format van een partijavond om te zetten naar video. “We zullen Zwolle op politiek en cultureel niveau aan de tand voelen door ook buiten onze stadsgrenzen te opereren”, zegt van Hese. Hoe wordt er in andere steden gedacht over cultuur in de Overijsselse hoofdstad. Doet Zwolle het goed? Wat vinden de Blauwvingers zelf eigenlijk, en wat kan de politiek hiervan leren? Op die vragen en meer, hoopt de partijleider antwoord te krijgen tijdens de opnames op 20 juni in het Young Ones Theater. De opnames zijn trouwens voor iedereen vrij toegankelijk.