BasketbalKabelkrantNieuws uit Zwolle

De ene helft is de andere niet voor Landstede Hammers

Zwolle – Landstede Hammers opent zondag uitstekend tegen regerend kampioen Heroes Den Bosch. Met snel en goed basketbal is de ploeg de betere in de eerste helft, maar na de rust regeren de Bosschenaren. Met 63-80 staat er uiteindelijk een duidelijke uitslag op het bord.

LANDSTEDE HAMMERS
63
80
HEROES DEN BOSCH

Beide ploegen hebben dezelfde naam als het vorige seizoen, maar personeel zijn er vele wijzingen doorgevoerd. Met Heroes-coach Erik Braal en Hammers-coach Herman van den Belt staan er oude bekenden aan het roer, maar verder is het wennen aan de vele nieuwe gezichten. Op het wedstrijdsheet staan voor Landstede Hammers slechts drie bekende namen, terwijl Heroes Den Bosch met vijf niet heel anders scoort. De Brabanders hebben door hun poging zich Europees te kwalificeren iets meer wedstrijdstress tot zich genomen, maar het is voor alle ploegen dit weekend wennen aan de nieuwe samenstelling.

Voortouw

Het is de thuisploeg die beter uit de startblokken komt. Het voortouw wordt ditmaal niet genomen door uitblinkende center in de voorbereiding Sukhmail Mathon, maar het zijn de Zweedse guard Felix Terins en de in Nederland teruggekeerde Boyd van der Vuurst de Vries die zich nadrukkelijk tonen. De Zwollenaren kiezen nadrukkelijk voor het afstandsschot en de precisie is daar.

De eerste aanval levert de eerste driepunter van Terins op en na een block shot van Coen Stolk op Donte Thomas schiet oudgediende Dragos Diculescu daar een drietje overheen. Opnieuw Terins en vervolgens schiet Van der Vuurst de Vries zijn eerste drie afstandsbommen alle drie binnen. Ex-Donar-speler Thomas levert veel weerwerk en power-forward Chris-Ebou Ndow toont zijn dreiging al aan. Na een zeer snel eerste kwart is het 23-18.

Snelle breaks via Boy van Vliet en Kobe Webster brengen de Bosschenaren nabij, maar na een 11-0 run met driepunters van Terins, Diculescu en score plus bonus van Ryan Davis moet Braal bij de maximale Zwolse voorsprong van 36-22 een time-out nemen. De Australische spelverdeler Emmett Naar leidt zijn ploeg dan bij de inhaalrace. Zelf neemt hij zes punten voor zijn rekening en hij bedient Thomas van der Mars tweemaal. Van der Mars heeft bovendien Mathon aardig onder controle, want hij houdt de Zwolse center ver van de ring waardoor deze slechts voor rust een enkele score op zijn conto kan bijschrijven. Die rust breekt aan bij 41-36.

Twaalf punten

Landstede Hammers heeft de akelige gewoonte slecht uit de kleedkamer te komen. Vandaag is geen uitzondering. Heroes scherpt de verdediging een drietal tandjes aan en de arbiters staan dit toe. Het Zwolse katoen is van goede kwaliteit, maar de aanval is dat niet meer. De ploeg komt tot slechts een twaalftal punten.

Heroes is scherper en beter en krijgt onder de ring vaak een bonus vrije worp mee. Daarnaast bedient de ploeg zich nu wel van geslaagde driepunters, want tegenover de enkele geslaagde poging voor rust, schiet de ploeg er in de tweede helft, tegen 50 procent, vijf bij. Ndow scoort binnen een minuut zeven punten op rij. Thomas en Van der Mars dunken ook nog eens lekker af en na een 12-25 kwart staat het ineens 53-65.

Mocht Landstede Hammers nog snode plannen hebben, dan doven Verners Kohs en Webster deze direct. Twee driepunters in de eerste twee aanvallen volgen. Alhoewel de muntjes op lijken, geeft de thuisploeg nooit op. Roel van Overbeek verliest de bal, maar na een snoekduik tikt hij de bal in de tegenaanval weer in Zwols bezit.

De thuisploeg knokt, maar weet dat Heroes in ieder geval meer diepte op de bank heeft. Ruud Lutterman zwoegt en scoort, maar het slotkwart gaat met 10-20 naar Heroes, dat de tweede helft met 22-44 wint. Het thuispubliek accepteert de nederlaag en dankt de spelers met een warm applaus voor een fraaie seizoensouverture.

Bekijk hier de complete statistieken van het duel met Heroes Den Bosch.

Tekst: Remco van Vliet