Nieuws uit ZwolleVoorpagina

De eikenprocessierupsen zijn uit de eitjes

Zwolle – De eikenprocessierupsen zijn weer uit de eitjes. GGD IJsseland meldde dat op Twitter. De rupsen zijn iets later uit hun eitjes gekropen dan gebruikelijk, doordat het weer ongeveer een maand achterloopt. Normaal gesproken komen de rupsen uit hun eitjes in mei.

‘De eikenprocessierupsen zijn uit de eitjes. De rupsen hebben nu jeukende brandharen en die kunnen vervelende klachten geven”, aldus GGD IJsseland. De afgelopen maanden zijn er bestrijdingsploegen ingezet om nog voordat de rups brandharen heeft, ze met een speciale stofzuiger weg te halen. Zo gingen drie ploegen langs de routes waar ze de rupsen actief bestrijden. Deze ploegen behandelden de bomen op de routes zo vaak als het nodig is.

Nestkastjes

In Zwolle willen de gemeente en ROVA de rups bij voorkeur op een natuurlijke wijze bestrijden. De rups heeft veel natuurlijke vijanden zoals mezen en diverse insectensoorten. Om mezen aan te trekken zijn door de hele stad nestkastjes in de buurt van eiken opgehangen. En om insecten te stimuleren worden buitenbermen van de ring niet gemaaid en zijn er extra bloembollen geplant. Zwollenaren kunnen ook helpen met het bestrijden van de rups door bijvoorbeeld nestkastjes in de buurt van eikenbomen op te hangen en een bloemenrijke tuin aan te leggen. Zo werken ze mee aan de biodiversiteit en het buitengeluk in onze stad.

Gerelateerde artikelen

Back to top button