Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Natuurplatform: meer weidevogels in Stadsbroek en IJsselvizier

Zwolle – In maart gaf het NatuurplatformZwolle (NPZ) zijn mening over een verkenning voor de toekomst van Stadsbroek en IJsselvizier, twee gebieden aan de rand van Stadshagen. De gemeente vroeg inwoners, ondernemers en organisaties wat deze gebieden kunnen betekenen voor de ontwikkeling van Zwolle.

Het NPZ pleit voor een weidevogellandschap, een broek: vochtig laagland, moerassig gebied. Dit landschap
van half natuurlijk grasland is in Nederland sinds 1900 met 93% in oppervlakte afgenomen. Reden voor behoud, verbetering en herstel in Stadsbroek en IJsselvizier. Aansluiten bij ambities voor natuur, landschap en cultuurhistorie in de omgevingsvisie voor Zwolle.

Hoge natuurwaarde

Stadsbroek en IJsselvizier liggen in Nationaal Landschap IJsseldelta. IJsselvizier, 35 ha, heeft belangrijke natuurwaarden. In Stadsbroek is 30 van de 150 ha nieuwe natuur. Beide grenzen direct aan Natura 2000-gebied. Het grootste deel valt binnen hoofdgroenstructuur van de stad. Inrichting, beheer en onderhoud als vochtig
gebied draagt bij aan de klimaatopgave. Als overloopgebied in de groenblauwe structuur. Bij herstel van de landschapsbiotoop passen ze in het Deltaplan Biodiversiteitsherstel.

Weidevogels helpen

Weidevogels voelen zich thuis in Zwolle: kievit, grutto en scholekster eten insecten en halen wormen uit onze vochtige bodem. Belangrijk zijn gebieden waar voedsel is en waar ze jongen kunnen grootbrengen. Kruidenrijk grasland, aantrekkelijk voor insecten. Landbouw kan de natuur aanvullen door rekening te houden met nesten en later in het seizoen te maaien. Zo kunnen weidevogels ongestoord broeden en hun jongen veilig grootbrengen. Het waterschap kan tijdelijk het grondwaterpeil verhogen, zodat er meer voedsel is.

Veel meer mogelijk

Naast bestaande waarden is de potentie van Stadsbroek en IJsselvizier voor biodiversiteit onmisbaar onderdeel van de natuurwaardenkaart voor de gemeente Zwolle. Herstel van leefgebieden is een belangrijke opdracht om de kwaliteit van de natuur te verbeteren. Zwolle heeft zo een sterke basis om verder te groeien: de kwaliteit van de stad en haar natuurlijke omgeving. Kwaliteit in landschap, cultuurhistorie en biodiversiteit: het fysiek kapitaal.

De Europese Commissie wil tenminste 30% van het Europees landschapsareaal beschermen. De ruimtelijke keuzes van Zwolle kunnen daarbij helpen. Zwolle is met natuurorganisaties, boeren, burgers, wetenschappers, overheden en bedrijven partner in het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Stadsbroek en IJsselvizier zijn uitermate geschikt om werk te maken van de ambities uit deze plannen.

Natuur is brede welvaart

Dat past helemaal in de ontwikkeling van brede welvaart in gezondheid, onderwijs, milieu en leefomgeving en met sociale cohesie, persoonlijke ontplooiing en veiligheid. De sustainable development goals, waaraan Zwolle is verbonden. Meer inwoners zijn een extra motivatie om de oppervlakte natuur te vergroten. Herstel van kansrijke locaties is vooral ook maatschappelijke winst. Het NPZ vraagt daarom een uitgewerkt scenario, zodat de
gemeenteraad kan kiezen om Stadsbroek en IJsselvizier deze ruimte te geven.

Gerelateerde artikelen

Back to top button