Radio

Danny Vera in Hedon: Hard werken betaalt zich uit

Recensie: Dick van der Wal

Zwolle – “Pressure Makes Diamonds, Hard Work Pays Off”. Danny Vera wist dit credo donderdagavond in een uitverkocht Hedon maar al te zeer waar te maken. Een rustig begin van de set met nieuwe songs van zijn laatste plaat Pressure Makes Diamonds, ontaardde in een dampende rock&roll show.

Dit artikel is tot stand gekomen in collegiale samenwerking tussen RTV Focus en Kampen Online

Het voorprogramma werd verzorgd door Mercy John. Een uitstekend drietal muzikanten, die in staat waren zonder bas en zonder drums een fijne set Americana neer te zetten.
Met Kirsten Boersma uit Zwolle op toetsen. Het half uur durende optreden duurde eigenlijk te kort, deze band had nog wel even door mogen spelen.

Zoals gezegd namen Danny Vera en band rustig de tijd om de avond op te bouwen, net als een spreekwoordelijke stoomtrein die op stoom komt en doorwalst. Met een drietal koperblazers, een heus hammond orgel en een swingende drummer. Maar ook de kleine liedjes, waarin Vera zijn gitaar afdeed of zichzelf alleen op akoestische gitaar begeleidde, boeiden enorm. Voor zijn overleden vrienden speelde hij Bo-Utiful en het emotionele Bye Bye Eddie.
Bij de laatste werden de druk keuvelende bezoekers aan de bar tot stilte gemaand door de rest van het publiek.

Zelfspot

De Zeeuw weet goed hoe zelfspot te gebruiken; hij noemt zichzelf narcistisch, refererend aan zijn naam die groot prijkt op het grote roodverlichte doek op het podium, maar ook op de hals van zijn gitaar en zijn bretels. Hij verontschuldigt zich zelfs dat hij steeds meer op Bono van U2 begint te lijken. De laatste tijd houdt politiek hem steeds meer bezig. Het nummer over Trump, waarin hij waarschuwt dat we met zijn allen in een vicieuze cirkel zijn beland, is daar een voorbeeld van. “Je kan ook wat doen met je plek op het podium, vertellen wat je denkt, wat je bezighoudt. En als de tekst je niet bevalt, dan luister je maar alleen naar de muziek.”

Het optreden maakt onderdeel uit van de tweedelige Pressure Makes Diamonds tour. Deel 1 is de clubtour in poppodia door heel Nederland gespeeld met uptempo nummers. Deel 2 van de tour speelt zich volgend jaar af in diverse schouwburgen in een rustigere setting.
Bij de aankondiging van de titelsong van deze tweedelige tour en laatste album, toont Danny zich dankbaar. Na 21 jaar hard werken, noemt hij slechts de laatste 3 a 4 jaar echt succesvol. Hard werken wordt beloond, doen waarin je gelooft en doorgaan totdat je opgemerkt wordt. Het publiek wordt bedankt voor het nemen van de moeite om vanavond naar Hedon te komen, hiervoor een kaartje te kopen, een parkeerplekje zoeken, etc. Applaus van een dankbare Danny.

L.O.V.E wordt groots en opzwepend gespeeld terwijl drummer Gert-Jan Zegel even achteloos zijn snaredrum verwisselt.
Tijdens de afsluiter “Folsom Prison” van Johnny Cash, komt nog even de spreekwoordelijke stoomtrein voorbij: “I hear the train a comin’ / It’s rollin’ ‘round the bend”.

Danny Vera, een mix van Americana, onvervalste rock&roll, blues en country.
“Pressure Makes Diamonds, Hard Work Pays Off”.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Martin Van Der Hooft

Radio- en programmamaker bij dé lokale omroep van Zwolle. Lokale journalistiek is een bewuste keuze. Een mooie stad als Zwolle verdient een mooie omroep. Als persoon breed geïnteresseerd in de maatschappij en Zwolle, maar vooral in de Zwollenaren. Als journalist altijd op zoek naar het positieve in de verhalen die we verslaan.

Lees ook

Back to top button