Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

‘Daly Plastics aansprakelijk voor milieuschade langs IJssel’

Zwolle – Grote hoeveelheden aangespoelde plastic korrels veroorzaken enorme milieuschade aan de oevers van de IJssel. De vervuiling is volgens het waterschap Rijn en IJssel afkomstig van het bedrijf Daly Plastics B.V., een kunststof afvalverwerker in Zutphen en zorgt al sinds september 2020 voor grote problemen op verschillende plekken langs de rivier. Een half jaar later worden er nog steeds grote hoeveelheden van deze nurdles gevonden op de oevers van de IJssel bij Zwolle. D66 en GroenLinks vinden dat het bedrijf aansprakelijk gesteld zou moeten worden voor de milieuschade en worden daarin ondersteund door de hele gemeenteraad in Zwolle.

De kleine korrels zijn in heel de IJssel te vinden. ”De korrels zijn erg klein, daardoor kunnen ze ook door de filters heen”, aldus Sonja Paauw, fractievoorzitter van D66 Zwolle. ‘Ik verbaas mij er wel over dat er helemaal geen maatregelen worden genomen”. Door vrijwillige zwerfafvalonderzoekers die regelmatig plastic uit het water halen, is ontdekt dat er in Zwolle ook veel korrels te vinden zijn. Volgens Paauw zou het bedrijf op z’n minst zelf vrijwilligers kunnen inzetten om nog enigszins verantwoordelijkheid te nemen.

De motie om het bedrijf aansprakelijk te stellen is afgelopen maandag in de gemeenteraad behandeld en unaniem aangenomen. Het is nu aan het college van B&W om hier verder actie op te ondernemen.

Beluister hieronder het interview dat wij met Sonja Paauw hadden.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button