Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Dahliatuin Ruusbroecstraat staat er prachtig bij ondanks de hitte en droogte

Zwolle – Het was druk vandaag in de dahliatuin aan de Ruusbroecstraat in Zwolle. Zo rond de 120 belangstellenden genoten volop van de dahlia’s en andere zomerbloeiers tijdens de open dag van de tuin in Dieze.

Voorzitter Marja Rezelman van Dahliavereniging ‘Rondom de Peperbus’ is tevreden met het bezoekersaantal: “We hebben ongeveer 100 – 120 bezoekers gehad vandaag, zeker gezien het weer zijn we hier erg tevreden mee.”

Dat de bloemen er na de extreem warme en droge zomer toch zo goed bij staan heeft vooral te maken met de enorme inzet van de leden vertelt secretaris Marijke van Ravensteyn: “De dahlia’s staan er mooi bij momenteel. We hebben erg veel werk gehad met onze vrijwilligers tijdens de hittegolven en de droogte.”

Marja vult aan: “We moesten erg vroeg uit bed om te beginnen met sproeien tot ’s avonds laat. Gelukkig konden we het sproeien combineren met de verbouwing van ons clubhuis.” De dames geven wel aan dat de groei van de dahlia’s iets is achtergebleven door de droogte. Beide bewonderen de kracht van natuur en hoe het zich herstelt nu er weer regen valt. Om de natuur nog een handje te helpen heeft Marja een goede tip: “We knippen nu de bloemen er uit waardoor er twee keer zoveel teruggroeien”.

Vrijwilligster Bea is aan het bloemschikken – Foto: ©Peter Denekamp

Dat er niet alleen gekeken maar ook gewerkt wordt  blijkt een eindje verderop. Daar staan Bea en Ans bloemen te schikken. Beide vrijwilligsters gaan regelmatig op bezoek in woonzorgcentra om daar samen met ouderen mooie boeketten te maken met de bloemen uit de tuin.
Ans zegt “Ik heb zelf geen dahliatuintje maar vind het heerlijk en dankbaar werk om samen met Bea bloemen te schikken met bejaarde mensen”.

Een deel van de bloemen in de tuin gaat ook weg via de verkoop. Iedere zaterdagochtend tot half oktober kunnen mensen tussen 10 en 12 uur bij de tuin binnenlopen om een bos bloemen te kopen.

Voor wie de open dag aan de Ruusbroecstraat gemist heeft is er nog een kans. Aanstaande zaterdag 1 september gaan de hekken open van de dahliatuin in Park de Wezenlanden.

De Dahliavereniging ‘Rondom de Peperbus’ heeft zo’n 65 leden en twee dahliatuinen. Deze bevinden zich aan de Leo Majorlaan (Park de Weezenlanden) en aan de Ruusbroecstraat in Zwolle. De tuinen worden door de leden onderhouden. Ieder lid kan vrij beslissen over het aantal percelen alsmede over het aantal en de soorten dahlia’s die hij/zij wil kweken of bestellen. Naast eigen percelen heeft de vereniging ook een gemeenschappelijke bloementuin. Met de bloemenopbrengst van deze tuin wordt soms meegedaan aan een jaarlijkse dahliatentoonstelling. Daarnaast worden met de dahlia’s uit de gemeenschappelijke bloementuin door een aantal leden bloemstukken gemaakt voor meerdere instellingen en verzorgingstehuizen in onze stad.
De Dahliavereniging ‘Rondom de Peperbus’ heeft nog plek voor nieuwe leden. Belangstellenden kunnen zich via de website www.dahliazwolle.nl aanmelden.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button