Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleRadioStudio Stadkamer

“Daar zitten we niet op te wachten”

Zwolse gemeenteraad: Biomassa aan Banden

Zwolle – “Straks zitten we in Zwolle met allemaal initiatieven met biomassa, daar zitten we niet op te wachten.” Dat zei Ruben van de Belt dinsdagmiddag in Studio Stadkamer bij Radio Focus. Van de Belt en een aantal collega’s uit de Zwolse gemeenteraad riepen maandagavond in een motie op om een pas op de plaats te maken met initiatieven voor biomassa. Ook bij de al geplande nieuwe centrale aan de Rieteweg zou die pas op de plaats moeten ingaan. “We willen eerst meer zekerheid en vooral de duurzaamheid van Biomassa,” aldus het CU-raadslid.

Zwolle heeft al een kleine biomassacentrale. Omwonenden ervaren daar veel overlast van zeggen ze. Ook zijn er twijfels over de duurzaamheid van een dergelijke centrale. Van de Belt: “Een expert op dit gebied vertelde me dat er in Nederland nooit genoeg brandstof is voor alle plannen die er nu al zijn voor Biomassa-centrales. Dat betekent dat we dan de brandstof uit het buitenland moeten gaan halen. Hoe hoog is de opbrengst en de duurzaamheid dan nog.”

We beschouwden biomassa altijd al als ‘transitie-brandstof’. Dus alleen voor de periode dat we aan het overschakelen zijn. Nu zeggen we: We hebben de tijd nog, laten we op dit moment alleen die bronnen inzetten waarvan we zeker weten dat ze duurzaam zijn. Ruben van de Belt (CU) over de motie ‘Biomassa een Banden’

De nieuw te bouwen biomassacentrale zou worden geëxploiteerd door de firma Brouwer uit Balkbrug. Deze firma heeft al een – veel kleinere – centrale in Balkbrug en zegt dat die juist heel duurzaam is, doordat er alleen gewerkt wordt met top- en snoeihout. Van de Belt: “ik ben er van overtuigd dat deze firma er alles aan zal doen om zo duurzaam mogelijk te werken. Maar de huidige wet- en regelgeving geeft ons geen zekerheden. Zeker niet als de Centrale ooit verkocht wordt aan een andere partij.” Juist ook daarom wilden de indieners van de motie dat er een pas op de plaats wordt gemaakt. Eerst garanties, dan pas verder met ontwikkeling.

De motie werd unaniem aangenomen door de raad. Tegelijkertijd heeft de firma Brouwer ondertussen een vergunning gekregen van de gemeente Zwolle. Ook hier geldt dat de gemeente door de huidige wet en regelgeving niet anders kon dan die – voorlopige – vergunning verstrekken. Belanghebbenden hebben nog wel de mogelijkheid om tegen de vergunning bezwaar aan te tekenen.

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Martin Van Der Hooft

Radio- en programmamaker bij dé lokale omroep van Zwolle. Lokale journalistiek is een bewuste keuze. Een mooie stad als Zwolle verdient een mooie omroep. Als persoon breed geïnteresseerd in de maatschappij en Zwolle, maar vooral in de Zwollenaren. Als journalist altijd op zoek naar het positieve in de verhalen die we verslaan.

Lees ook

Back to top button