112 nieuwsPolitiek & OpinieVoorpagina

D66 Zwolle trekt aan de bel over sluiting toegangspoortjes station

D66 Zwolle heeft zorgen over het landelijke voornemen van de NS om toegangspoortjes op de stations versneld in te voeren. De NS wil de 82 drukst bezochte stations van het land ‘afsluiten’ met toegangspoortjes. Dat gebeurt om zwartrijden tegen te gaan en agressie in de trein terug te dringen. Alleen reizigers met een ingecheckte OV chipkaart hebben dan nog toegang tot de tunnel, de perrons en de treinen.

De Zwolse gemeenteraad heeft in maart van dit jaar de zorgen al geuit: ‘De gesloten poortjes zijn een ernstige belemmering van de openbare toegankelijkheid van de reizigerstunnel . Door het afsluiten voor niet-reizigers wordt de verbinding tussen de centrum kant van de stad en het Hanzeland compleet dichtgegooid.’

Nu wil D66 via raadsvragen weten of het college inmiddels in gesprek is met de NS om de tunnel vrij toegankelijk te houden. Als de plaatsing van OV poortjes gevolgen heeft voor de bereikbaarheid van stadsdelen aan weerszijden van een station, omdat deze zijn geplaatst in een loopverbinding, moet de NS verplicht in gesprek met de gemeente.

Volgens D66 zijn er meerdere alternatieven denkbaar voor een veiligere spoorzone, zoals de plaatsing van toegangsborden of een fysieke ingangscontrole door conducteurs of bewakers.

Gerelateerde artikelen

Back to top button