EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

D66 Zwolle uitermate verbaasd over camera-parkeertoezicht Hanzeland

Zwolle – De gemeente Zwolle wil het tekort aan parkeerplekken op het Hanzeland oplossen door het parkeren langs de weg toe te staan. Het gaat hierbij om het zogenaamde ‘langsparkeren’ langs de kant van de Noordzeelaan en de Zuiderzeelaan. Om toezicht te houden op het parkeren wil de gemeente beveiligingscamera’s inzetten. D66 Zwolle is uitermate verbaasd over het cameratoezicht en wil weten of dit wel echt nodig is.

Claudia van Bruggen van D66 gaat daarom vragen stellen aan de verantwoordelijke wethouder: “Cameratoezicht is een inbreuk op de privacy van burgers. Privacy is een grondrecht van iedereen. Wanneer de gemeente camera’s op openbare plaatsen hangt, dan mag dat alleen als andere maatregelen niet voldoende zijn gebleken om de openbare orde te handhaven of om criminaliteit op te sporen. Ook mag de gemeente camerabeelden niet langer dan 4 weken bewaren. Wanneer er voor gekozen wordt om camera’s in te zetten in verband met de verkeersveiligheid, dan gelden dezelfde regels. ”

 

Noorderzeelaand
Noorderzeelaan, Hanzeland Zwolle

Op cameratoezicht is de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) van toepassing zodra personen herkenbaar in beeld komen. “Wij willen daarom graag weten waarom camera’s worden ingezet tijdens de proefperiode ‘langsparkeren’ in Hanzeland, terwijl het middel niet geschikt is voor onderzoek in de openbare ruimte met het oog op het recht op privacy?” Ook wil de fractie weten of er nu al sprake is van een verkeersonveilige situatie en zo ja, welke andere middelen ingezet zijn om de verkeersveiligheid te vergroten? “Ook zijn we erg benieuwd of het cameratoezicht vooraf gemeld is bij de Autoriteit Persoonsgegevens (zoals dient te gebeuren) en wat hun bevindingen dan zijn.”

De vragen worden op 13 maart tijdens de eerstvolgende raadsvergadering gesteld.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button