Politiek & OpinieVoorpagina

D66 en VVD willen versterking Startup klimaat

Zwolle – VVD en D66 willen dat Zwolle op de kaart wordt gezet als aantrekkelijke stad voor startups. Startups zijn ondernemers die uit willen groeien tot internationale bedrijven in nieuwe technologie. Omdat de Zwolse Hoger Onderwijsinstellingen bijvoorbeeld op ICT en e-commerce hoge kwaliteit afleveren, vinden Claudia van Bruggen (D66) en Johran Willegers (VVD) dat Zwolle genoeg in zich heeft om startups aan te trekken. Op maandag 20 juni, tijdens het debat over het meerjarenperspectief in de gemeenteraad vragen zij om actie.

Claudia van Bruggen laat weten dat er in Zwolle een groot aantal startups werkt aan een levendig en innovatief startup klimaat in de regio Zwolle. “Vaak jonge ondernemers wagen de stap om met hun bruisende idee de boer en uiteindelijk de markt op te gaan. Dat vergt lef en durf.” Het trekken van startups is natuurlijk geen doel op zich. Beide partijen zien kansen voor de werkgelegenheid. Zo hebben startups die de afgelopen drie jaar zijn doorgegroeid in Nederland voor 70.000 banen gezorgd.

Johran Willegers geeft aan dat startups zich kenmerken doordat zij zich met een nieuw bedrijfsmodel op een interessant niche of vernieuwend veld richten. “Daarom moet de gemeente hier ook op een specifieke manier op in kunnen springen. Startups staan voor verandering. De overheid moet om een startupklimaat te waarborgen daarom ook voortdurend flexibel blijven meedenken.”

Kennisinstellingen als Windesheim, Kennispoort en culturele instellingen als de Stadkamer dragen bij aan dat klimaat. Kennis en kunde van gevestigde en succesvolle ondernemers in de regio Zwolle wordt daarbij graag (maar soms nog te weinig) benut.

Op landelijk en Europees niveau is veel aandacht voor het belang van een sterk startup klimaat, dat uit zich bijvoorbeeld in de StartupDelta2020 of het Startup Fest Europe. Wij zien graag dat Zwolle zoveel mogelijk aansluit bij deze regionale en landelijke initiatieven. “Dat doet Zwolle ook, maar helaas constateren dat we dat Zwolle op landelijk niveau nog niet (h)erkend wordt als kansrijke Startup regio. Iets dat voor de startups die in Zwolle keihard werken aan een gezond ecosysteem als een lichte teleurstelling wordt ervaren.” Wij zien graag dat Zwolle bijdraagt aan het ecosysteem en vragen samen met de VVD het college met een motie om actie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button