Nieuws uit ZwolleSportVideo NieuwsVoorpagina

VIDEO – Cricket Club Zwolle speelt 40-overs

Peperbus goes International

Zwolle – Hoewel cricket misschien niet de meest bekende sport in Nederland is, hebben wij in Zwolle sinds een paar jaar wel een echte club. Deze cricketclub bestaat uit ongeveer 30 leden en heeft haar cricket veld op Sportpark De Verbinding in Stadshagen.

Om de spelregels te leren kennen kun je de sport het beste gewoon spelen. Maar Hussain Javari, bestuurslid en slagman bij de Cricketclub Zwolle doet toch een poging. “We spelen elf tegen elf” legt Javari uit. “Het ene team gooit de bal ,  terwijl de slagman van het andere team probeert de bal te raken en punten te scoren. ” De speler die gooit, wordt een bowler genoemd. De slagman een batchman. “Een goed geslagen bal kan zes of vier punten opleveren, maar de slagman kan ook uitgaan.” aldus Javari. Voor een leek is het in het begin allemaal een beetje moeilijk te begrijpen. Maar het komt er op neer dat het team dat de meeste runs scoort, de wedstrijd wint.

Wedstrijden van zes uur

Zo’n wedstrijd duurt overigens met gemak vijf tot zes uur. “Wij spelen meestal een 40 overs format, wat inhoudt dat er minimaal 240 legale ballen moeten worden gegooid,” legt Javari uit. “Vijf tot zes uur is inderdaad vrij lang, maar het kan ook wel eens na drie uur uit zijn als je een hele goede tegenstander hebt.” Cricket wordt overigens alleen in de zomermaanden gespeeld. Van mei tot eind augustus. Waarom? “Het regent hier te vaak”, vertelt Javari lachend.

Commonwealth

De cricketclub in Zwolle is bijzonder internationaal georiënteerd. Niet zo gek want de oorsprong van cricket ligt in Zuid-Azië, in de landen die tot het voormalige Britse Rijk behoorden. De club telt dan ook veel leden uit landen zoals India, Pakistan en Bangladesh. Daarnaast zijn er spelers uit Engeland, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. “Het is echt een mengelmoes van culturen,” vertelt Javari “Maar ze wonen wel allemaal in de regio Zwolle”.

Cricket wint aan populariteit in Nederland, mede dankzij de prestaties van het nationale team. “Het Nederlandse elftal heeft onlangs nog in het WK gespeeld,” aldus Javari. “Er zijn momenteel tussen de 50 en 60 cricketclubs in Nederland en de sport groeit gestaag.” Naast de club in Zwolle hebben we het dan over teams in nabijgelegen steden zoals Deventer, Hengelo en Groningen.

Wil je zelf meedoen aan cricket, kijk dan eens op de website van de Cricketclub Zwolle. Nieuwe leden zijn altijd welkom.Cricketclub Zwolle

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren