BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zo gaat de nieuwe wijk ‘Nieuw Harculo’ op voormalig IJsselcentrale terrein eruitzien

Zwolle – Woensdagavond werd het plan voor de nieuwe wijk “Nieuw Harculo” gepresenteerd door projectontwikkelaar Realis en de gemeente Zwolle. De presentatie, over de nieuwe wijk, die op de plek van de voormalige IJsselcentrale moet komen, trok veel belangstelling uit de buurt.

500 woningen in het vooruitzicht

De wijk zal bestaan uit zo’n 500 woningen, verdeeld over verschillende woongebieden. De locatie waar de drie gebouwen van de IJsselcentrale stonden zal worden omgezet in drie blokken, waar zowel appartementen als grondgebonden woningen zullen worden gerealiseerd. Het gaat in totaal om 236 woningen op deze plek. Opmerkelijk is het “friends” concept, waarbij drie appartementen een gemeenschappelijke kamer en keuken zullen delen. Daarnaast zullen er levensloopbestendige woningen worden gebouwd. De voorste huizen en appartementen zullen uitkijken op het Tennet verdeelstation. Al is tussen de huizen en de elektriciteits-transformatoren wel een rij bomen ingetekend. Nog voor de portiersloge komen ook twee appartementencomplexen. Dit zijn doelgroepenwoningen, waarbij je kunt denken aan beschermd- of begeleid wonen projecten of een andere woonvorm.

Een groene overgang: park

Een park zal dienen als overgang naar de achterkant van het terrein. Er wordt gesproken over een klimaatpark. Een hele serie parkwoningen kijkt straks uit over deze groene zone.  Langs de voet van dit park zal een appartementencomplex worden gebouwd, dat maximaal zeven verdiepingen telt en een hoogte van 21 meter bereikt. Dit complex, blijft lager dan de iconische hijshal die als historisch monument behouden blijft. Ook aan de andere kant van het park bij de uitlaathaven komt een hoog appartementencomplex met uitzicht over de haven, het Oldenelerpark en de IJssel.

Achterste gedeelte bij de dijk

In het achterste gedeelte van het terrein komen diverse woningen, waaronder dijkwoningen van vier lagen hoog die uitzicht hebben op de uiterwaarden en de rivier.  Dit gedeelte zal een meer natuurlijke woonomgeving bieden, met soms compacte tuinen, maar vooral ook gezamenlijk groen voor de bewoners.

Infrastructuur en recreatie

In totaal worden bijna 850 parkeerplaatsen gerealiseerd, waarvan het merendeel bestemd is voor bewoners. Daarnaast worden er parkeerfaciliteiten voorzien voor evenementen bij de Uitspanning van Nieuw Harculo en reguliere bezoekers van nabijgelegen locaties. Een deel van de parkeergelegenheid zal worden gerealiseerd met parkeergarages.

De ontsluiting van de wijk zal verlopen via de Commissarislaan, met een directe verbinding naar de IJsselcentraleweg. Het Beekmanpad, het fietspad over de dijk naast de uitlaathaven, wordt doorgetrokken richting de nieuwe wijk. He pad komt te liggen tussen het Tennet station en de eerste huizen.

Oldenelerpark en uiterwaarden

Bewoners van Nieuw Harculo zullen niet alleen kunnen recreëren in het eigen park, maar ook in het naastgelegen Oldenelerpark in Zwolle Zuid. Hiervoor zullen nieuwe buitendijkse struinpaden worden aangelegd langs de oude uitlaathaven. Er komen definitief geen struinpaden in het uiterwaardengebied achter de nieuwe wijk en ook geen fietspad over de dijk rondom de nieuwe wijk.  Wel komt er een nieuwe nevengeul en een vogelbroedeiland. Dit natuurgebied is niet toegankelijk. Met de nieuwe nevengeul zal ook de inlaathaven aan de kant van Windesheim worden afgesloten voor bootjes. Wat er precies met de uitlaathaven aan de kant van Zwolle Zuid gaat gebeuren is nog niet bekend.

Het Oldenelerpark zal worden herzien op basis van ideeën van zowel de gemeente als lokale bewonerscommissies. Dit omvat onder andere de ontwikkeling van een afgesloten hondenlosloopgebied en het gebruik van inheemse bloemsoorten tussen de heggen, naast de verbreding van sloten en aanleg van natuurvriendelijke oevers.

Start bouw 2026

Het omgevingsplan voor de nieuwe wijk zal later dit jaar aan de omwonenden worden voorgelegd, met het oog op een bouwstart in 2026 en voltooiing in 2030.

Professor Feldmanweg en braakliggend terrein

Echter, het plan omvat niet de grond en woningen van de Professor Feldmanweg, noch de lap grond tussen de Professor Feldmanweg en de IJsselcentraleweg, die in handen zijn van een andere investeerder. De toekomstplannen voor deze gebieden blijven vooralsnog onbekend, aangezien deze investeerder geen deel uitmaakt van het Nieuw Harculo-project van Realis.

 

Terrein IJsselcentrale verkocht: er komen 500 woningen

 

 

Meer info over project

Gerelateerde artikelen

Back to top button