CoronavirusNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Corona: wat doen Isala en Driezorg om zorgpersoneel fit te houden?

Door: Marijn Joop

Zwolle – Wat doen Isala en Driezorg  (woonzorgcentra in Zwolle en Hattem) om te zorgen dat er zo min mogelijk medewerkers ziek worden? Wij vroegen het na bij beide organisaties.

Zijn er al veel personeelsleden die hebben aangegeven met ziekteverschijnselen thuis te blijven?

Isala: Tot zover we dat nu in kunnen schatten, hebben wij vooralsnog voldoende personeel.

Driezorg: Het aantal zieke personeelsleden is niet meer dan normaal.

Is er een protocol om te voorkomen dat verplegend personeel buiten dienst met het virus besmet geraakt?

Isala: Wij informeren onze medewerkers continu. Zo bezoeken onze medewerkers geen bijeenkomsten meer als dit niet noodzakelijk is. Heeft een medewerker twee of meer van de klachten: koorts, neusverkoudheid, hoesten of kortademigheid? Dan gaat hij of zij niet naar het werk en houdt de gezondheid in de gaten.

Driezorg: Driezorg is een instelling die veel ouderen verzorgt, een groep die momenteel uitermate kwetsbaar is. Om de veiligheid van de ouderen te bewaken doet Driezorg een beroep op haar medewerkers om zichzelf in de gaten te houden en dringt zij sterk aan op het volgen van de richtlijnen van het kabinet en het RIVM. “We merken dat we continu aan het zoeken zijn naar de balans. Je wilt aan de ene kant ook voor ouderen het leven wel enigszins door laten gaan. Maar ondertussen ook de risico’s beperken.”

Zijn er extra verzorgende maatregelen getroffen om besmetting te voorkomen?

Isala: Wij houden ons binnen Isala aan de afspraken die landelijk worden gemaakt. Dit betekent dat wij voorlopig geen handen meer schudden. Wij testen medewerkers wanneer zij klachten hebben en vragen patiënten met klachten te bellen om een nieuwe poli afspraak te maken voor een later moment. Wij zijn alert op klachten bij opgenomen patiënten en nemen isolatiemaatregelen wanneer dat nodig is.

In de centrale hal van het ziekenhuis is een informatiepunt en wordt bezoekers handalcohol aangeboden.

Driezorg: Er stonden een aantal grote bijeenkomsten voor medewerkers gepland, maar die zijn afgelast. Bezoek is vooralsnog beperkt welkom tenzij zij (milde) griepklachten vertonen. Activiteiten met bezoekers van buiten de locaties zijn afgelast.

Wat zijn de uitkomsten van het contactenonderzoek met betrekking tot de geïnfecteerde medewerkers?

Isala: Dat contactonderzoek is afgerond. Patiënten die contact hebben gehad met de medewerker zijn uit voorzorg in isolatie geplaatst en worden gemonitord. De medewerkers waarmee deze persoon contact heeft gehad, zijn getest en uit voorzorg naar huis gegaan.

Zijn er zorgen wat betreft beschikbaarheid van personeel de komende tijd?

Isala: Tot zover we dat nu in kunnen schatten, hebben wij vooralsnog voldoende personeel.

Driezorg: Daar is op dit moment geen sprake van. Voor zover Driezorg kan inschatten hebben zij vooralsnog voldoende personeel en zijn zorgen rondom beschikbaarheid dus niet aan de orde. Wel worden er voorbereidingen getroffen voor als dit in de toekomst alsnog het geval zal zijn, zodat Driezorg het voortzetten van de zorg kan blijven garanderen.

(Informatiestand vrijdagmiddag 13 maart 2020)

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button