EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Containeroverslag Port of Zwolle gedaald in 2020

Zwolle – De containeroverslag in de havens van Kampen, Meppel en Zwolle is vorig jaar met iets meer dan 26% gedaald tot 158.000 teu. De daling is voornamelijk het gevolg van de coronacrisis, aldus het havenbedrijf. Ondanks deze daling is het, gezien de omstandigheden, geen slecht jaar geweest voor Port of Zwolle.

In 2019 liet Port of Zwolle nog een flinke groei in de containeroverslag zien. Die ging van 138.000 teu in 2018 naar 201.000 teu in 2019. Een groei ver boven verwachting.

Port of Zwolle – Foto © Matthijs van Os

Containers

Port of Zwolle laat weten dat de voornaamste oorzaak van de daling in containers is dat de productie in China stil kwam te liggen tijdens de eerste lockdown. Er was volgens het havenbedrijf geen aanvoer meer. Ook de sluiting van de retailwinkels in Nederland was van grote invloed hierop. ‘Producten die gekenmerkt worden als impulsaankopen werden niet meer gekocht en niet meer aangevoerd. Deze producten werden ook later niet meer extra ingevoerd om verkocht te worden’, zo bericht het havenbedrijf.

Jeroen van den Ende, CEO van Port of Zwolle, spreekt over veel 40-voeters uit China die niet aankwamen. ‘Het eerste halfjaar was gewoon een stuk minder en dat hebben we niet meer in kunnen halen.’ Ondanks de dalingen vindt Van den Ende dat de havens gezien de coronapandemie er ‘redelijk goed doorheen gekomen zijn’.

Bulk

De overslagcijfers van bulk (de overslag van droge en natte bulk, stukgoederen en projectlading) zijn licht gedaald in 2020. In 2019 werd er nog 7 miljoen ton overgeslagen tegenover 6,4 miljoen ton vorig jaar; een daling van 8,5%.

Port of Zwolle zegt zich dit jaar te richten op digitalisering van de binnenvaart en havengelden. Ook wordt ingezet op circulaire haven- en bedrijventerreinontwikkeling door het stimuleren van bijvoorbeeld recyclen of op een groene manier stroom op te wekken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button